ciasto francuskie z Berlina

kruche kruche ciasto z nutą cytryny! Ciasto berlińskie to łatwe do zrobienia ciasto. Będziesz potrzebował ciasta francuskiego bez drożdży, należy je najpierw rozmrozić. W razie potrzeby takie ciasta można przygotować z ciasta. Lukier przygotowuje się z dodatkiem soku z cytryny, dzięki czemu uzyskuje się bardzo smaczną i pachnącą krówkę. Lukier cukrowy można przygotować bez gotowania z dodatkiem skrobi. Takie ciasta można podawać z gorącą herbatą, kompotem jabłkowym, mlekiem lub jogurtem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 63 % 43 g
375 kcal
IG: 0 / 63 / 37

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Rozmrozić ciasto francuskie i trochę rozwałkować. Posmaruj warstwę wodą za pomocą pędzla i posyp cukrem.
2. Z obu stron zwiń ciasto w bułkę. Pokrój na kawałki o grubości 1-2 cm.
3. Przykryj blachę do pieczenia papierem, ułóż puste miejsca i lekko spłaszcz górę. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i gotuj przez 20-25 minut.
4. Cukier rozpuścić w wodzie, zagotować i dodać sok z cytryny. Schłodzić lukier i ubić mikserem, aż będzie biały.
5. Przykryj lukrem produkty Francuskie, pozostaw na chwilę, aby lukier wyschł. Podawaj do stołu z herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy