skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Moje cannelloni nie wymagają wcześniejszego gotowania. Konieczne jest przeczytanie na opakowaniu przed przygotowaniem.
Krok 2:
Przygotuj sos beszamelowy. W małym rondelku roztop masło (60 g), dodaj mąkę (60 g) i intensywnie mieszając, wlej gorące mleko (0,5 l), dopraw gałką muszkatołową i solą do smaku. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 3:
A teraz zajmijmy się farszem. Gotuj szpinak we wrzącej wodzie przez 1 minutę, wyciśnij i grubo posiekaj.
Krok 4:
Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj szpinak i ricottę. Wymieszać. Zmniejsz ogień, dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj 2/3 startego parmezanu. Zdjąć z ognia.
Krok 5:
Wypełnij cannelloni przygotowanym nadzieniem. Aby to zrobić, włóż nadzienie do torby, odetnij jeden z rogów. Okazuje się, że jest to coś w rodzaju prowizorycznej torby ze słodyczami. Wydaje mi się, że jest to jeden z najwygodniejszych sposobów na wypchanie cannelloni. Możesz jednak napełnić je małą łyżeczką, strzykawką do ciasta lub w inny sposób.
Krok 6:
Połóż 1/3 sosu beszamelowego na wysmarowanej tłuszczem formie (moja jest szklana). Na wierzchu nadziewane cannelloni.
Krok 7:
Skropić pozostałym sosem i posypać startym parmezanem (co zostało). Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (kieruj się piekarnikiem).
Krok 8:
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Oto takie piękno, które mamy!
Krok 9:
Pozostaje tylko położyć cannelloni na talerzach i wezwać domowników. To danie jest bardzo piękne i apetyczne, więc zawsze świetnie wygląda na świątecznym stole. Rozpieszczaj swoich bliskich, zrób cannelloni z ricottą i szpinakiem. Uwierz mi, to pyszne danie spodoba się każdemu bez wyjątku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Cannelloni - 350 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g