Cannelloni w sosie beszamelowym z ricottą i szpinakiem

Zrealizuj swoje kulinarne fantazje. Zachwyć swoje zwierzęta! Wspaniałe i bardzo smaczne danie, które ozdobi Twój codzienny i świąteczny stół. Okazało się bardzo smaczne! A na zimno może być używany jako przekąska. To prosty przepis na cannelloni. Możesz także nadziewać innymi różnymi nadzieniami. Spróbuj gotować według tego przepisu, a otrzymasz pyszne domowe danie.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 23 % 8 g
219 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Moje cannelloni nie wymagają wcześniejszego gotowania. Konieczne jest przeczytanie na opakowaniu przed przygotowaniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj sos beszamelowy. W małym rondelku roztop masło (60 g), dodaj mąkę (60 g) i intensywnie mieszając, wlej gorące mleko (0,5 l), dopraw gałką muszkatołową i solą do smaku. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A teraz zajmijmy się farszem. Gotuj szpinak we wrzącej wodzie przez 1 minutę, wyciśnij i grubo posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj szpinak i ricottę. Wymieszać. Zmniejsz ogień, dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj 2/3 startego parmezanu. Zdjąć z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypełnij cannelloni przygotowanym nadzieniem. Aby to zrobić, włóż nadzienie do torby, odetnij jeden z rogów. Okazuje się, że jest to coś w rodzaju prowizorycznej torby ze słodyczami. Wydaje mi się, że jest to jeden z najwygodniejszych sposobów na wypchanie cannelloni. Możesz jednak napełnić je małą łyżeczką, strzykawką do ciasta lub w inny sposób.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż 1/3 sosu beszamelowego na wysmarowanej tłuszczem formie (moja jest szklana). Na wierzchu nadziewane cannelloni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Skropić pozostałym sosem i posypać startym parmezanem (co zostało). Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (kieruj się piekarnikiem).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Oto takie piękno, które mamy!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaje tylko położyć cannelloni na talerzach i wezwać domowników. To danie jest bardzo piękne i apetyczne, więc zawsze świetnie wygląda na świątecznym stole. Rozpieszczaj swoich bliskich, zrób cannelloni z ricottą i szpinakiem. Uwierz mi, to pyszne danie spodoba się każdemu bez wyjątku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Cannelloni - 350   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy