skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę i dodaj do niej cukier waniliowy, przesiej cukier puder i proszek do pieczenia. Jeśli nie chcesz ziaren cukru waniliowego w cieście, weź wanilinę. Wymieszać.
2. Wymieszaj wodę z olejem i dodaj je do suchych składników. Zagnieść ciasto.& nbsp; ciasto powinno być elastyczne. Być może trzeba będzie dodać trochę więcej wody (1-2 łyżki stołowe), aby uzyskać pożądaną konsystencję. Następnie możesz natychmiast upiec lub pozwolić ciastu leżeć 0,5 godziny w lodówce - wtedy łatwiej jest z nim pracować.
3. Odkurz stół, rozwałkuj ciasto, Wytnij koła szklanką i piecz-180 stopni i 10 minut. Jeśli ciasteczka są grube, zmniejsz temperaturę do 160 i gotuj do miękkości.
ochłodź się i poczęstuj.
miłego!
P. S. Tekstura tego ciasteczka zależy od jego grubości. Cienki jest jak krakers-pęka i chrupie, a gruby jest nieco lepki w środku z chrupiącą skórką. Takie ciasteczka można również zanurzyć w cukrze przed rozłożeniem na blasze do pieczenia. W takim przypadku nie musisz wkładać proszku do ciasta, w przeciwnym razie będzie zbyt słodki. Takie ciasteczka można również doprawić solą i zanurzyć w mieszance suchych ziół - otrzymasz bardzo smaczne krakersy do zupy lub tak chrupać. Aby ciasteczka były jeszcze szybsze, wytnij je nie szklanką, ale nożem na romby - nie będzie żadnych skrawków, które następnie trzeba ponownie zwinąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g