skład / składniki
metoda gotowania
1. W odpowiednim pojemniku wymieszaj mąkę i płatki owsiane.
2. Dodaj pozostałe luźne składniki, dokładnie wymieszaj.
3. Wlej wodę, wymieszaj i pozostaw masę na 15 minut.
4. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj ją olejem roślinnym na wierzchu.
5. Rozłóż ciasto, wyrównaj. Warstwa powinna być cienka i jednolita.
6. Ostrożnie pokrój ciasto nożem na prostokąty (w zasadzie kształt chleba może być dowolny).
7. Posyp chleb nasionami na wierzchu.
8. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.
9. Zmniejszamy ciepło do 160 stopni i gotujemy chleb przez kolejne 15 minut. Powinny okazać się chrupiące (może trzeba trochę zwiększyć lub zmniejszyć czas).
10. Gdy pieczywo całkowicie ostygnie, można je przechowywać w hermetycznym naczyniu. Albo od razu podać do stołu :)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Suszone nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista pszenna - 298 kcal/100g