pieczywo z nasionami

najsmaczniejsza chrupiąca uczta dla MAJSTERKOWICZÓW? Gotuj! Chleb z nasionami całkowicie zastąpi lub stanie się nieco bardziej użyteczną alternatywą dla zwykłego chleba. Najlepiej podawać je na śniadanie i można je również zabrać do pracy lub szkoły jako przekąskę. Takie pieczywo można przygotować w rezerwie, wystarczy je przechowywać w szczelnym pojemniku.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 56 % 22 g
190 kcal
IG: 52 / 48 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. W odpowiednim pojemniku wymieszaj mąkę i płatki owsiane.

2. Dodaj pozostałe luźne składniki, dokładnie wymieszaj.

3. Wlej wodę, wymieszaj i pozostaw masę na 15 minut.

4. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj ją olejem roślinnym na wierzchu.

5. Rozłóż ciasto, wyrównaj. Warstwa powinna być cienka i jednolita.

6. Ostrożnie pokrój ciasto nożem na prostokąty (w zasadzie kształt chleba może być dowolny).

7. Posyp chleb nasionami na wierzchu.

8. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.

9. Zmniejszamy ciepło do 160 stopni i gotujemy chleb przez kolejne 15 minut. Powinny okazać się chrupiące (może trzeba trochę zwiększyć lub zmniejszyć czas).

10. Gdy pieczywo całkowicie ostygnie, można je przechowywać w hermetycznym naczyniu. Albo od razu podać do stołu :)

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Suszone nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Len - 534   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista pszenna - 298   kcal/100g

Podobne przepisy