skład / składniki
metoda gotowania
1. Orzechy laskowe mielimy w młynku do kawy, wlewamy do miski, tutaj również wlewamy mąkę gryczaną, cynamon i proszek do pieczenia.
2. Jajka dzielimy na białka i żółtka, białka ubijamy do stabilnych mocnych szczytów.
3. Rozłóż zmiękczone masło w osobnej misce, wlej cukier, ubij mikserem, aż będzie puszysty. Następnie dodaj żółtka, ubijaj przez 5 minut.
4. Na tym etapie wlej suche składniki do powstałej bujnej masy, delikatnie wymieszaj, a następnie wprowadź ubitą masę białkową.
5. Myjemy nektarynę, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Połóż połówki owoców na dnie formy i wlej ciasto.
6. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35-40 minut.
ostrożnie wyjmij ciasto, rozłóż na talerzu, ostudź i podawaj.
pyszne jak ! Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Nektaryna - 48 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g