truskawkowy deser biszkoptowy z bitą śmietaną

zarówno dorośli, jak i dzieci pokochają delikatne i bardzo smaczne ciasta!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 72 % 36 g
286 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj żaroodporną miskę masłem.
ubij jajka i mleko mikserem, aż się spienią. Dodaj 1,5 szklanki cukru i kontynuuj ubijanie z dużą prędkością, aż utworzy się gęsta piana, około 10 minut. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia ciasta i sól. Bardzo ostrożnie wlej mąkę do ubitej mieszanki jajecznej. Delikatnie wlej roztopione masło. Bardzo ostrożnie wymieszaj wszystko i włóż do naczynia do pieczenia. Ustaw formę na średnią w piekarniku i piecz przez około 30 minut. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
aby przygotować krem truskawkowy, musisz wymieszać pozostałe 2 szklanki cukru, likieru i skórki. Delikatnie dodaj połówki truskawek. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Wstaw do lodówki na kilka minut.
w międzyczasie mikserem ubij śmietanę z cukrem pudrem na gęstą konsystencję. Dodaj wanilinę i kontynuuj ubijanie z dużą prędkością, aż krem będzie prawie twardy.
gdy podstawa ciasta ostygnie, skrop ją likierem pomarańczowym. Pokrój ciasto w kostki o grubości 2-3 cm, włóż połowę tych kawałków do miski. Na wierzch skrop połową kremu truskawkowego. Wymieszaj wszystko szpatułką, aby krem równomiernie nasączył ciasto. Rozłóż podstawę w foremkach deserowych. Ułóż drugą połowę kostek biszkoptowych w foremkach deserowych. Na wierzch skrop pozostałą śmietaną truskawkową. Każde ciasto posmaruj bitą śmietaną. Włóż ciasta do lodówki na 1 godzinę,a następnie możesz je podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Likier pomarańczowy - 213   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy