skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj żaroodporną miskę masłem.
ubij jajka i mleko mikserem, aż się spienią. Dodaj 1,5 szklanki cukru i kontynuuj ubijanie z dużą prędkością, aż utworzy się gęsta piana, około 10 minut. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia ciasta i sól. Bardzo ostrożnie wlej mąkę do ubitej mieszanki jajecznej. Delikatnie wlej roztopione masło. Bardzo ostrożnie wymieszaj wszystko i włóż do naczynia do pieczenia. Ustaw formę na średnią w piekarniku i piecz przez około 30 minut. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
aby przygotować krem truskawkowy, musisz wymieszać pozostałe 2 szklanki cukru, likieru i skórki. Delikatnie dodaj połówki truskawek. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Wstaw do lodówki na kilka minut.
w międzyczasie mikserem ubij śmietanę z cukrem pudrem na gęstą konsystencję. Dodaj wanilinę i kontynuuj ubijanie z dużą prędkością, aż krem będzie prawie twardy.
gdy podstawa ciasta ostygnie, skrop ją likierem pomarańczowym. Pokrój ciasto w kostki o grubości 2-3 cm, włóż połowę tych kawałków do miski. Na wierzch skrop połową kremu truskawkowego. Wymieszaj wszystko szpatułką, aby krem równomiernie nasączył ciasto. Rozłóż podstawę w foremkach deserowych. Ułóż drugą połowę kostek biszkoptowych w foremkach deserowych. Na wierzch skrop pozostałą śmietaną truskawkową. Każde ciasto posmaruj bitą śmietaną. Włóż ciasta do lodówki na 1 godzinę,a następnie możesz je podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g