ryba w pergaminie z grzybami i marchewką

pstrąg pieczony w pergaminie okazuje się bardzo smaczny. W tym miesiącu zostałem zalany czerwoną rybą z Karelii. Już ją solę, smażę i gotuję zupy, a ona się nie kończy. Postanowiłem ugotować kolejny kawałek fileta w kopertach z pergaminu. Dawno temu gotowałem łososia z cukinią w pergaminie. Pamiętam, co wtedy bardzo mi się podobało. Znalazłem ciekawy przepis i oto, co się stało.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 13 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 6 % 1 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój grzyby w cienkie plasterki. Pokrój cebulę na długie kawałki. Drobno posiekaj koperek. Połącz pokrojone warzywa i zioła, wlej sok z cytryny. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki na pół i pokrój w cienkie plasterki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na długie kawałki. Drobno posiekaj koperek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz warzywa i zioła, wlej sok z cytryny. Posolić

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Trzy części mieszanka warzywna rozłóż na 3 kawałkach pergaminu. Ułóż steki z pstrąga na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż resztę warzyw na rybie. Pokrój masło na kawałki i połóż na rybie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Owinąć pergamin, aby nic z niego nie wyciekło i ułożyć koperty na blasze do pieczenia. Piec w 200°C przez około 35 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w 200°C przez około 30 minut.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy