skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babaganush z bakłażana? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Bakłażany upieczemy i zmielimy na puree, więc ich integralność i wygląd nie mają znaczenia. Olej w klasyce potrzebuje oliwy z oliwek,ale możesz wziąć dowolne inne warzywa. Możesz zastąpić pietruszkę dowolną inną zielenią według własnych upodobań. Pamiętaj tylko, że w klasycznym przepisie może to być pietruszka lub kolendra.
Krok 2:
Bakłażany umyć, osuszyć i nakłuć widelcem na całej powierzchni. Po co nakłuwać bakłażana widelcem? Jest to konieczne, aby warzywa nie pękały podczas późniejszego pieczenia.
Krok 3:
Podziel główkę czosnku na plasterki, obierz, lekko posmaruj olejem roślinnym i zawiń w folię.
Krok 4:
Ułóż przygotowane bakłażany i czosnek na blasze wyłożonej folią lub pergaminem. Umieść warzywa w piekarniku nagrzanym do 170°C. Piecz czosnek przez około 20 minut, bakłażany przez około 45 minut, aż będą miękkie. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości warzyw i funkcji piekarnika.
Krok 5:
Gotowe bakłażany owinąć folią i pozostawić na 15 minut.
Krok 6:
Następnie obierz bakłażana. Jeśli bakłażan jest gotowy, skóra zostanie bardzo łatwo usunięta. Włóż miąższ do durszlaka i pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął, jeśli jest obecny. Następnie pokrój bakłażana na kawałki.
Krok 7:
Umyj pietruszkę, osusz. Usuń liście z gałązek.
Krok 8:
W blenderze ubij 25 ml oleju roślinnego, sok z cytryny i sezam.
Krok 9:
Dodaj miąższ bakłażana, pieczony czosnek, sól i pieprz.
Krok 10:
Ubij wszystko ponownie, aż będzie gładkie.
Krok 11:
Dodaj śmietanę, liście pietruszki oczyszczone z gałązek do powstałej pasty i ponownie ubij. Pasta nabierze jaśniejszego odcienia.
Krok 12:
Posmakuj babaganush i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw do swoich upodobań. Jeszcze trochę soliłam i pieprzyłam.
Krok 13:
Przenieś gotową pastę z bakłażana do pojemnika i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 14:
Schłodzoną przekąskę przełożyć do małej, ładnej miski do serwowania, skropić pozostałym olejem roślinnym, posypać mielonym pieprzem, ziarnami granatu i ziołami i podawać. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g