Babaganush z bakłażana

najsmaczniejsza niedroga zimna przekąska-łatwa i prosta! Babaganush z bakłażana to prosta i bardzo smaczna orientalna pasta z pieczonego bakłażana i czosnku z sezamem, przyprawami i oliwą z oliwek. Możesz podawać go z kawałkami zwykłego lub orientalnego chleba. Jest bardzo dobra z krakersami!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 42 % 8 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babaganush z bakłażana? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Bakłażany upieczemy i zmielimy na puree, więc ich integralność i wygląd nie mają znaczenia. Olej w klasyce potrzebuje oliwy z oliwek,ale możesz wziąć dowolne inne warzywa. Możesz zastąpić pietruszkę dowolną inną zielenią według własnych upodobań. Pamiętaj tylko, że w klasycznym przepisie może to być pietruszka lub kolendra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany umyć, osuszyć i nakłuć widelcem na całej powierzchni. Po co nakłuwać bakłażana widelcem? Jest to konieczne, aby warzywa nie pękały podczas późniejszego pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel główkę czosnku na plasterki, obierz, lekko posmaruj olejem roślinnym i zawiń w folię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż przygotowane bakłażany i czosnek na blasze wyłożonej folią lub pergaminem. Umieść warzywa w piekarniku nagrzanym do 170°C. Piecz czosnek przez około 20 minut, bakłażany przez około 45 minut, aż będą miękkie. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości warzyw i funkcji piekarnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe bakłażany owinąć folią i pozostawić na 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie obierz bakłażana. Jeśli bakłażan jest gotowy, skóra zostanie bardzo łatwo usunięta. Włóż miąższ do durszlaka i pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął, jeśli jest obecny. Następnie pokrój bakłażana na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pietruszkę, osusz. Usuń liście z gałązek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W blenderze ubij 25 ml oleju roślinnego, sok z cytryny i sezam.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj miąższ bakłażana, pieczony czosnek, sól i pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij wszystko ponownie, aż będzie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj śmietanę, liście pietruszki oczyszczone z gałązek do powstałej pasty i ponownie ubij. Pasta nabierze jaśniejszego odcienia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmakuj babaganush i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw do swoich upodobań. Jeszcze trochę soliłam i pieprzyłam.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś gotową pastę z bakłażana do pojemnika i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Schłodzoną przekąskę przełożyć do małej, ładnej miski do serwowania, skropić pozostałym olejem roślinnym, posypać mielonym pieprzem, ziarnami granatu i ziołami i podawać. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy