skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj ciasto. Dodaj drożdże, sól, cukier do mąki. Dobrze wymieszaj. W środku zrób wgłębienie i wlej do niego kefir. Zagnieść ciasto. Kefir lepiej dodawać partiami, aby ciasto nie było płynne. Powinieneś uzyskać elastyczną masę, która nie przykleja się do rąk. Odłóż na bok.
podczas gdy ciasto pasuje przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć w nim drobno posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodaj mięso mielone do cebuli i szybko ugniataj, w przeciwnym razie otrzymasz duży kotlet. Smażyć przez 3-5 minut. Natychmiast dodaj przyprawy, czosnek i pomidory w puszkach. Równomiernie umieść całą tę masę na patelni i gotuj na wolnym ogniu, aż cała wilgoć wyparuje. Dodaj pieprz.
z ciasta odrywamy kawałki wielkości piłki tenisowej. Zwijamy kiełbasę. Na posypanej mąką desce rozwałkuj podłużne owalne ciasto. Na środku kładziemy nadzienie. Zmniejsz podłużne krawędzie ciasta i ściśnij od końców do środka. Nie ściskamy do końca. Konieczne jest, aby środek był otwarty. Placek z otworem pośrodku.
połóż talerze stopionego sera na nadzieniu w otworze.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Na blasze wyłożyć pergamin i zmiażdżyć mąką. Połóż na nim nasz produkt kulinarny i włóż do piekarnika na 15-20 minut. Wyjmij blachę do pieczenia i posyp tartym serem swiha. Pieczemy przez kolejne 10 minut. Wszyscy! Placki są gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g