skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy naczynie do pieczenia - o średnicy 20-25 cm, głębokości co najmniej 5 cm, objętości co najmniej 1,5 litra.
obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj cebulę lub pokrój w cienkie plasterki - według własnego gustu. Czosnek jest również cienko pokrojony w talerze. Drobno posiekaj świeży majeranek. Umyj rybę, osusz i pokrój na kawałki. Do tego dania musisz użyć fileta z mintaja.
umyj i obierz ziemniaki. Warzywa korzeniowe najlepiej wybrać średniej wielkości, idealne, jeśli ziemniaki są młode. Następnie pokrój ziemniaki w cienkie koła / talerze (o grubości 2-3 mm).
w dużej misce (szklanej lub ze stali nierdzewnej) wkładamy pokrojone ziemniaki, a także przygotowaną cebulę i czosnek, posiekany majeranek. Posyp wszystko solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Podgrzewamy śmietanę na małym ogniu, aż będzie ciepła, po czym wylewamy ziemniaki, ponownie dobrze mieszamy.
połóż połowę ziemniaków na dnie formy, po czym połóż na niej kawałki ryby, a następnie pozostałe ziemniaki. Resztę śmietany wylewamy z miski, w której były ziemniaki. Na wierzchu udekoruj świeżymi gałązkami majeranku. To sprawi, że danie będzie piękne.
wstawiamy forum do piekarnika na 1 godzinę i 10 minut. Podczas gotowania musisz kilkakrotnie docisnąć ziemniaki szpatułką. Może to zająć trochę więcej lub mniej czasu-ziemniaki powinny stać się miękkie i delikatne, a górna warstwa złota i piękna. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim naczynie na 20-30 minut, po czym możesz podać je na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Majeranek świeży - 271 kcal/100g