mintaj z ziemniakami w śmietanie

Super pyszne danie obiadowe dla ukochanej rodziny! Mintaj z ziemniakami w śmietanie to danie, które pokocha cała rodzina! Okazuje się więc smaczny, delikatny, kremowy. Majeranek doskonale podkreśla smak, a suszone w piekarniku gałązki wyglądają pięknie i wyrafinowanie. Jednak majeranek można zastąpić tymiankiem-będzie nie mniej smaczny i piękny. Takie danie można podać gościom.
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 52 % 11 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

przede wszystkim włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy naczynie do pieczenia - o średnicy 20-25 cm, głębokości co najmniej 5 cm, objętości co najmniej 1,5 litra.

obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj cebulę lub pokrój w cienkie plasterki - według własnego gustu. Czosnek jest również cienko pokrojony w talerze. Drobno posiekaj świeży majeranek. Umyj rybę, osusz i pokrój na kawałki. Do tego dania musisz użyć fileta z mintaja.

umyj i obierz ziemniaki. Warzywa korzeniowe najlepiej wybrać średniej wielkości, idealne, jeśli ziemniaki są młode. Następnie pokrój ziemniaki w cienkie koła / talerze (o grubości 2-3 mm).

w dużej misce (szklanej lub ze stali nierdzewnej) wkładamy pokrojone ziemniaki, a także przygotowaną cebulę i czosnek, posiekany majeranek. Posyp wszystko solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Podgrzewamy śmietanę na małym ogniu, aż będzie ciepła, po czym wylewamy ziemniaki, ponownie dobrze mieszamy.

połóż połowę ziemniaków na dnie formy, po czym połóż na niej kawałki ryby, a następnie pozostałe ziemniaki. Resztę śmietany wylewamy z miski, w której były ziemniaki. Na wierzchu udekoruj świeżymi gałązkami majeranku. To sprawi, że danie będzie piękne.

wstawiamy forum do piekarnika na 1 godzinę i 10 minut. Podczas gotowania musisz kilkakrotnie docisnąć ziemniaki szpatułką. Może to zająć trochę więcej lub mniej czasu-ziemniaki powinny stać się miękkie i delikatne, a górna warstwa złota i piękna. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim naczynie na 20-30 minut, po czym możesz podać je na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Majeranek świeży - 271   kcal/100g

Podobne przepisy