skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serniki z wiśniami? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Śmietana powinna być grubsza - od 20% tłuszczu i więcej. Użyj dużych wybranych jaj. Mąka jest potrzebna najwyższej jakości.
Krok 2:
W misce połącz śmietanę, jajka, cukier i ubij do puszystości.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól i ponownie ubij, aż będzie gładka.
Krok 4:
Wlej olej roślinny i wymieszaj.
Krok 5:
Otrzymasz lepkie, jednorodne ciasto. Powinien mieć taką samą konsystencję jak Charlotte lub nieco gęstszą.
Krok 6:
Do formy wysmarowanej masłem wlać ciasto. Aby wygodniej było wyjąć gotowy sernik, lepiej użyć dzielonej formy. Ponieważ moja forma jest głęboko silikonowa, robię półfabrykaty z pergaminu z uchwytami, pociągając za które można wyjąć ciasto z formy.
Krok 7:
Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Lepiej jest wziąć twaróg lekko wilgotny, nie grudkowaty. Twaróg w brykietach jest idealny - jest dość miękki, umiarkowanie wilgotny, bez ziaren. Jeśli twój twaróg jest suchy i grudkowaty, ubij go blenderem zanurzeniowym lub przetrzyj przez sito.
Krok 8:
Umyj wiśnie, osusz, usuń pestki. Odcedź uwolniony sok. Możesz wziąć zarówno świeże letnie, jak i mrożone wiśnie. Jeśli wiśnie są zamrożone, najpierw rozmroź je i połóż jagody na serwetce.
Krok 9:
Połącz twaróg z jajkami, cukrem, kaszą manną i cukrem waniliowym.
Krok 10:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie. Konsystencja nadzienia powinna być lepka, ale płynna.
Krok 11:
Wlej nadzienie twarogowe do ciasta. Wlej nadzienie twarogowe stopniowo łyżką stołową dokładnie na środek. Jeśli wylejesz ciasto bezpośrednio z miski, ciasto i nadzienie nie będą miały czasu na prawidłowe rozprowadzenie i wymieszanie. A jeśli dodasz nadzienie twarogowe łyżką stołową i powoli, nadzienie stopniowo rozproszy się w cieście równą warstwą. Im mniej nadzienia twarogowego, tym szerszy będzie pasek ciasta i odwrotnie-im więcej nadzienia, tym cieńsza warstwa ciasta.
Krok 12:
Rozłóż jagody wiśni na twarogu. Jagody należy układać tylko na nadzieniu twarogowym, nie trzeba dotykać ciasta i kruszyć warstw. Umieść formę z sernikiem w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut.
Krok 13:
Gotowy sernik lekko schłodzić, wyjąć z formy i w razie potrzeby posypać cukrem pudrem. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g