Sernik z wiśniami

delikatny, z aromatycznym nadzieniem i jagodami! Nauczmy się gotować sernik bez drożdży z wiśniami, aby ciasto i nadzienie się nie mieszały. Możesz go podawać każdego dnia i na każdą okazję!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 63 % 33 g
228 kcal
IG: 18 / 9 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serniki z wiśniami? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Śmietana powinna być grubsza - od 20% tłuszczu i więcej. Użyj dużych wybranych jaj. Mąka jest potrzebna najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz śmietanę, jajka, cukier i ubij do puszystości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól i ponownie ubij, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Otrzymasz lepkie, jednorodne ciasto. Powinien mieć taką samą konsystencję jak Charlotte lub nieco gęstszą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do formy wysmarowanej masłem wlać ciasto. Aby wygodniej było wyjąć gotowy sernik, lepiej użyć dzielonej formy. Ponieważ moja forma jest głęboko silikonowa, robię półfabrykaty z pergaminu z uchwytami, pociągając za które można wyjąć ciasto z formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Lepiej jest wziąć twaróg lekko wilgotny, nie grudkowaty. Twaróg w brykietach jest idealny - jest dość miękki, umiarkowanie wilgotny, bez ziaren. Jeśli twój twaróg jest suchy i grudkowaty, ubij go blenderem zanurzeniowym lub przetrzyj przez sito.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj wiśnie, osusz, usuń pestki. Odcedź uwolniony sok. Możesz wziąć zarówno świeże letnie, jak i mrożone wiśnie. Jeśli wiśnie są zamrożone, najpierw rozmroź je i połóż jagody na serwetce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz twaróg z jajkami, cukrem, kaszą manną i cukrem waniliowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie. Konsystencja nadzienia powinna być lepka, ale płynna.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej nadzienie twarogowe do ciasta. Wlej nadzienie twarogowe stopniowo łyżką stołową dokładnie na środek. Jeśli wylejesz ciasto bezpośrednio z miski, ciasto i nadzienie nie będą miały czasu na prawidłowe rozprowadzenie i wymieszanie. A jeśli dodasz nadzienie twarogowe łyżką stołową i powoli, nadzienie stopniowo rozproszy się w cieście równą warstwą. Im mniej nadzienia twarogowego, tym szerszy będzie pasek ciasta i odwrotnie-im więcej nadzienia, tym cieńsza warstwa ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż jagody wiśni na twarogu. Jagody należy układać tylko na nadzieniu twarogowym, nie trzeba dotykać ciasta i kruszyć warstw. Umieść formę z sernikiem w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowy sernik lekko schłodzić, wyjąć z formy i w razie potrzeby posypać cukrem pudrem. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy