skład / składniki
metoda gotowania
ciasto kefirowe jest przygotowywane bardzo prosto i szybko, dlatego w tym cieście lepiej rozpocząć proces gotowania od nadzienia. Biała kapusta (lepiej wziąć młodą), drobno posiekana. Przeciążamy go do głębokiej miski, dodajemy sól i ściskamy rękami, aby kapusta wypuściła sok i stała się nieco bardziej miękka.
składnik mięsny zwiększy wartość potrawy i znacznie poprawi jej smak. Najlepiej użyć białego mięsa - kurczaka lub fileta z indyka. Umyj go pod bieżącą wodą, wysusz i drobno posiekaj. Obieramy cebulę, myjemy i kroimy w półpierścienie, nie warto jej zbyt drobno kroić.
wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i wyślij cebulę. Smażyć do miękkości i lekkiego złotego odcienia. Dodaj kapustę, wymieszaj, smaż do miękkości i zmniejszenia objętości, a następnie dodaj filet z kurczaka na patelnię. Doprawiamy mielonym pieprzem, w razie potrzeby możemy dodać inne przyprawy lub zioła.
podczas gdy nadzienie dusi się, staje się miękkie i delikatne, zajmijmy się ciastem.
W głębokiej misce połącz jajka, majonez i szczyptę soli. Wymieszaj trzepaczką. W filiżance łączymy kefir i sodę, gdy tylko rozpocznie się gwałtowna reakcja, wlewamy kefir do majonezu i jajek.
pracujemy nad mieszanką mikserem, doprowadzając ją do jednorodności. Dodaj mąkę na łyżce stołowej, nie przestając ubijać. Gotowe ciasto z galaretką jest najbardziej podobne do gęstej śmietany.
wyłóż formę pergaminem, jeśli jest silikonowa, nie możesz jej wyłożyć. Wlej połowę ciasta na dno i rozłóż nadzienie. Aby gotowe ciasto się nie rozpadło, należy lekko cofnąć się od krawędzi, pozostawiając ją wolną od nadzienia.
wypełnij nadzienie pozostałym ciastem, lekko obracając formę, aby zawartość była równomiernie rozłożona.
piecz ciasto przez 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz przez około 20 minut. Gotowość określa się suchym szpikulcem i złotą skórką. Posyp gotowe ciasto sezamem i podawaj na gorąco lub na zimno, jest dobre w każdej formie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g