ciasto z kapustą na kefirze z majonezem

podstawowy przepis, możesz z nim eksperymentować bez końca! Ciasto z kapustą to kulinarne znalezisko z produktów, które zawsze są w lodówce. Łatwe w przygotowaniu ciasto, możliwość eksperymentowania z nadzieniami i gwarantowane doskonałe rezultaty!
VyuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 46 % 16 g
183 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ciasto kefirowe jest przygotowywane bardzo prosto i szybko, dlatego w tym cieście lepiej rozpocząć proces gotowania od nadzienia. Biała kapusta (lepiej wziąć młodą), drobno posiekana. Przeciążamy go do głębokiej miski, dodajemy sól i ściskamy rękami, aby kapusta wypuściła sok i stała się nieco bardziej miękka.

składnik mięsny zwiększy wartość potrawy i znacznie poprawi jej smak. Najlepiej użyć białego mięsa - kurczaka lub fileta z indyka. Umyj go pod bieżącą wodą, wysusz i drobno posiekaj. Obieramy cebulę, myjemy i kroimy w półpierścienie, nie warto jej zbyt drobno kroić.

wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i wyślij cebulę. Smażyć do miękkości i lekkiego złotego odcienia. Dodaj kapustę, wymieszaj, smaż do miękkości i zmniejszenia objętości, a następnie dodaj filet z kurczaka na patelnię. Doprawiamy mielonym pieprzem, w razie potrzeby możemy dodać inne przyprawy lub zioła.

podczas gdy nadzienie dusi się, staje się miękkie i delikatne, zajmijmy się ciastem.

W głębokiej misce połącz jajka, majonez i szczyptę soli. Wymieszaj trzepaczką. W filiżance łączymy kefir i sodę, gdy tylko rozpocznie się gwałtowna reakcja, wlewamy kefir do majonezu i jajek.

pracujemy nad mieszanką mikserem, doprowadzając ją do jednorodności. Dodaj mąkę na łyżce stołowej, nie przestając ubijać. Gotowe ciasto z galaretką jest najbardziej podobne do gęstej śmietany.

wyłóż formę pergaminem, jeśli jest silikonowa, nie możesz jej wyłożyć. Wlej połowę ciasta na dno i rozłóż nadzienie. Aby gotowe ciasto się nie rozpadło, należy lekko cofnąć się od krawędzi, pozostawiając ją wolną od nadzienia.

wypełnij nadzienie pozostałym ciastem, lekko obracając formę, aby zawartość była równomiernie rozłożona.

piecz ciasto przez 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz przez około 20 minut. Gotowość określa się suchym szpikulcem i złotą skórką. Posyp gotowe ciasto sezamem i podawaj na gorąco lub na zimno, jest dobre w każdej formie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy