ciasto z twarogiem i makiem

upiecz pyszną ucztę dla swojej ulubionej rodziny! Ciasto z twarogiem i makiem to pyszna i piękna uczta na herbatę. Takie wypieki można przygotować na stole dla gości lub zadowolić rodzinę w dzień wolny. Okazuje się, że ciasto jest niezwykle delikatne i apetyczne, a gotowanie wcale nie jest trudne.
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 54 % 30 g
301 kcal
IG: 13 / 3 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przede wszystkim myjemy mak na drobnym sicie, a następnie wkładamy go do miski ceramicznej o odpowiedniej wielkości i zalewamy wrzącą wodą. W tej formie pozostaw mak do pęcznienia przez pół godziny. W międzyczasie mak jest nalegany, przygotowujemy ciasto.

rozbij jajko do dużego głębokiego pojemnika, wlej granulowany cukier i dokładnie potrzyj te składniki łyżką stołową. Masło topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej (można to łatwo zrobić, ustawiając najniższą temperaturę, można użyć trybu "rozmrażania"), ostudzić, dodać do mieszanki cukrowo-jajecznej. Wszystko jest w porządku.

przesiej mąkę do osobnej miski, wlej proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj je trzepaczką. Następnie wlej tę mieszaninę do pozostałych składników w częściach i dobrze wymieszaj. Zagnieść ciasto.

pozostałościami masła smarujemy naczynie do pieczenia (idealny jest okrągły kształt o średnicy 22 centymetrów). Ciasto wkładamy do formy i rozprowadzamy na dnie i ścianach, tworząc boki o wysokości około 4-5 centymetrów. Formę z uformowaną sonną wkładamy do lodówki.

włóż twaróg do miski blendera. W razie potrzeby, jeśli jest mocno ziarnisty, można go przetrzeć przez sito. Dodaj jajka kurze (2 sztuki) do twarogu, wszystko dokładnie ubij blenderem. następnie skrobię kukurydzianą (można zastąpić ziemniakiem), cukier zwykły i waniliowy wlewa się do przyszłego nadzienia twarogowego. Wszystko jeszcze raz dobrze ubij.

teraz podziel nadzienie na dwie równe części. W jednej części układamy mak, który najpierw należy wyrzucić na sito i poczekać, aż nadmiar wilgoci spłynie. Dobrze przeszkadzamy. Wyjmujemy podstawę z lodówki i zaczynamy wkładać do niej nadzienie. Nie jest to trudne! Kładziemy łyżkę nadzienia bez maku na środku - natychmiast zaczyna się rozprzestrzeniać. Kładziemy na nim łyżkę nadzienia z makiem - również zaczyna się rozprzestrzeniać. Robimy to w ten sposób, naprzemiennie nadzienia, aż się skończą.

następnie za pomocą wykałaczki narysuj linie od krawędzi podstawy do środka. Wszystko, pozostaje tylko upiec ciasto.

włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 Stopni Celsjusza na 50 minut.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy