skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim myjemy mak na drobnym sicie, a następnie wkładamy go do miski ceramicznej o odpowiedniej wielkości i zalewamy wrzącą wodą. W tej formie pozostaw mak do pęcznienia przez pół godziny. W międzyczasie mak jest nalegany, przygotowujemy ciasto.
rozbij jajko do dużego głębokiego pojemnika, wlej granulowany cukier i dokładnie potrzyj te składniki łyżką stołową. Masło topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej (można to łatwo zrobić, ustawiając najniższą temperaturę, można użyć trybu "rozmrażania"), ostudzić, dodać do mieszanki cukrowo-jajecznej. Wszystko jest w porządku.
przesiej mąkę do osobnej miski, wlej proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj je trzepaczką. Następnie wlej tę mieszaninę do pozostałych składników w częściach i dobrze wymieszaj. Zagnieść ciasto.
pozostałościami masła smarujemy naczynie do pieczenia (idealny jest okrągły kształt o średnicy 22 centymetrów). Ciasto wkładamy do formy i rozprowadzamy na dnie i ścianach, tworząc boki o wysokości około 4-5 centymetrów. Formę z uformowaną sonną wkładamy do lodówki.
włóż twaróg do miski blendera. W razie potrzeby, jeśli jest mocno ziarnisty, można go przetrzeć przez sito. Dodaj jajka kurze (2 sztuki) do twarogu, wszystko dokładnie ubij blenderem. następnie skrobię kukurydzianą (można zastąpić ziemniakiem), cukier zwykły i waniliowy wlewa się do przyszłego nadzienia twarogowego. Wszystko jeszcze raz dobrze ubij.
teraz podziel nadzienie na dwie równe części. W jednej części układamy mak, który najpierw należy wyrzucić na sito i poczekać, aż nadmiar wilgoci spłynie. Dobrze przeszkadzamy. Wyjmujemy podstawę z lodówki i zaczynamy wkładać do niej nadzienie. Nie jest to trudne! Kładziemy łyżkę nadzienia bez maku na środku - natychmiast zaczyna się rozprzestrzeniać. Kładziemy na nim łyżkę nadzienia z makiem - również zaczyna się rozprzestrzeniać. Robimy to w ten sposób, naprzemiennie nadzienia, aż się skończą.
następnie za pomocą wykałaczki narysuj linie od krawędzi podstawy do środka. Wszystko, pozostaje tylko upiec ciasto.
włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 Stopni Celsjusza na 50 minut.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g