ciasto cebulowe z roztopionym serem

aromatyczne ciasto z niezwykle smacznym nadzieniem! Ciasto cebulowe z roztopionym serem rozpływa się w ustach, nadzienie jest naprawdę bardzo niezwykłe, nie każdy od razu zrozumie, z czym jest ciasto. Ciasto jest cienkie, jest dużo nadzienia, jest soczyste i miękkie. Składniki są przeznaczone do formy o średnicy 28 cm.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 52 % 25 g
węglowodany 31 % 15 g
262 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

przesiej mąkę do miski, dodaj sól i masło o temperaturze pokojowej, zmiel składniki rękami na okruchy. Następnie dodaj śmietanę i sodę do okruchów, zagniataj miękkie plastikowe ciasto, zapakuj je w folię spożywczą i wyślij do lodówki na 2 godziny.

W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w cienkie półpierścienie, smażymy na oleju roślinnym do miękkości, następnie solimy i pieprzymy do smaku. Topiony ser zetrzyj na grubej tarce i połącz ze smażoną cebulą, gdy jest jeszcze gorący, wymieszaj. Rozbij jajka do miski, dodaj szczyptę soli i ubij ręczną trzepaczką, wlej masę jajeczną do schłodzonej cebuli i sera, wymieszaj.

ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Rozwałkuj większość w cienką warstwę, umieść ją w naczyniu do pieczenia, podstawa powinna być wykonana z boku. Rozłóż nadzienie na podstawie, rozwałkuj resztę ciasta, wykonaj nakłucia na całej powierzchni, przykryj nadzienie, ściśnij krawędzie. Piec ciasto przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

podawaj na stole w ciepłej formie.

spróbuj, jest niesamowicie pyszny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy