ciasto z liwerem i ziemniakami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj wodę, mleko, sól,cukier,drożdże.
Krok 2:
Dodaj mąkę i zagnieść ciasto drożdżowe. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 3:
Farsz: 1.Zagotuj wątróbkę (serce, płuco, pępki kurczaka itp., wątroba daje gorzki smak) - posiekaj; 2. Ugotuj ziemniaki i zmiażdż puree; 3. Podsmaż cebulę w półpierścienie. Wszystko wymieszać.
Krok 4:
Ciasto wyrosło. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i ułóż ciasto, wyprostuj i wlej nadzienie. Ściśnij z krawędzi w okrąg. Wyprostuj powstały okrąg rękami.
Krok 5:
Uformowane ciasto posyp kawałkami masła i włóż do piekarnika na 15 minut, podgrzany do 250-280 gr.
Krok 6:
Ciasto z liver jest gotowe.
Krok 7:
Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal / 100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92 kcal/100g
- Trebusza - 120 kcal/100g
- Kiełbasa mózgowa - 342 kcal/100g
- Podroby - 170 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g