placki rybne z sosem jogurtowym

zdrowe i łatwe danie na dzień ryb. Placki rybne z sosem jogurtowym piecze się w piekarniku, dzięki czemu mogą działać jako danie dietetyczne. A jeśli wykluczysz użycie przypraw i czosnku, odpowiednie są również naleśniki do diet terapeutycznych. Przygotowują się prosto i szybko. Podawaj placki na gorąco z tłuczonymi ziemniakami lub warzywami, skropione sosem jogurtowym.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 14 % 3 g
175 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na naleśniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z filetów rybnych robimy mięso mielone za pomocą blendera. Namocz miękisz Bochenka w wodzie lub bulionie. Łączymy mięso mielone, Bochenek, jajko, drobno posiekane zioła, sól, sok z cytryny, mąkę i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na blasze wyłożonej matą lub pergaminem rozłóż powstałe mięso mielone łyżką, tworząc naleśniki. Piec w 180 stopniach. 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas pieczenia naleśników robimy sos.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj jogurt, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek przepuszczony przez prasę w jednym pojemniku. Solić. Sos jest gotowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy brzegi naleśników są zarumienione, wyjmujemy je z piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj na gorąco z sosem jogurtowym.

naleśniki można gotować z dowolnej ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal / 100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal / 100g

Podobne przepisy