skład / składniki
metoda gotowania
zgodnie z tym przepisem możesz ugotować dowolną rybę: mintaja, dorsza, nototenię, a także czerwoną rybę. Jeśli weźmiemy całą rybę, należy ją dokładnie umyć, uwolnić od skóry, płetw i kości. Jeśli filet jest gotowy, dobrze go umyj i wysusz. Pokrój filet na porcje o pożądanej wielkości.
teraz musisz doprawić filet, aby był smaczny i aromatyczny.
ryba doskonale pochłania wszelkie zapachy, więc najbardziej udaną przyprawą do niej są zioła. Asortyment ziół do pieczenia ryb jest dość szeroki. Doskonałe mieszanki ziół: włoska, prowansalska. Dobrze otwierają się w daniach rybnych, nie przesłaniając smaku głównego produktu. Odpowiednie będą majeranek, tymianek, estragon, pietruszka, koperek, rozmaryn. Użyłam fioletowej bazylii, estrag i oregano. Nie po raz pierwszy stosuję tę kombinację, okazuje się wspaniały bukiet smakowy. Dodawanie przypraw to kwestia gustu. Ale pamiętaj, aby wziąć pod uwagę główną zasadę: przyprawy i zioła mogą podkreślać smak potrawy, ale mogą ją zepsuć, jeśli są stosowane bezmyślnie i bez miary.
więc polej filety sokiem z połowy cytryny. Sól do smaku. Dodaj przyprawy i przyprawy. Wymieszaj filet i pozwól mu marynować przez około 30 minut. W tym czasie ryba zostanie nasycona sokiem z cytryny, a pachnące zioła lekko się otworzą.
obierz cebulę, umyj, pokrój w półpierścienie.
naczynie do pieczenia najlepiej używać z wysokimi bokami. Smarujemy go oliwą z oliwek. Rozłóż cebulę na dnie. Ułóż przygotowany filet równomiernie na wierzchu.
włóż formę do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na 25 minut.
tymczasem śmietanę łączymy z mąką, bazylią i oregano. Mieszaj, aż znikną grudki.
wyjmij rybę, równomiernie przykryj śmietaną i włóż z powrotem do piekarnika na 15 minut, aż się zrumieni.
koperek jest mój, suszony, drobno cięty. Podczas serwowania posyp rybę świeżymi ziołami.
podawaj danie na gorąco z dowolnym dodatkiem zbóż lub ziemniaków. Pieczona ryba doskonale łączy się z duszonymi lub świeżymi warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarhun - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g