ryba pieczona w śmietanie

pachnąca ryba o delikatnym, kremowym smaku. Ryba pieczona w śmietanie jest idealna na rodzinny posiłek. W końcu nie przygotowuje się długo. Nieco ponad godzinę i możesz nakarmić domowników pysznym lunchem lub kolacją. Ryby są doskonałym źródłem białka, dlatego należy je umieszczać w menu co najmniej dwa razy w tygodniu. Śmietana nadaje potrawie delikatny kremowy smak, a pachnące zioła nadają niepowtarzalny pikantny smak. Delikatna, soczysta ryba w śmietanie z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy szanują dania rybne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 19 % 4 g
170 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

zgodnie z tym przepisem możesz ugotować dowolną rybę: mintaja, dorsza, nototenię, a także czerwoną rybę. Jeśli weźmiemy całą rybę, należy ją dokładnie umyć, uwolnić od skóry, płetw i kości. Jeśli filet jest gotowy, dobrze go umyj i wysusz. Pokrój filet na porcje o pożądanej wielkości.
teraz musisz doprawić filet, aby był smaczny i aromatyczny.
ryba doskonale pochłania wszelkie zapachy, więc najbardziej udaną przyprawą do niej są zioła. Asortyment ziół do pieczenia ryb jest dość szeroki. Doskonałe mieszanki ziół: włoska, prowansalska. Dobrze otwierają się w daniach rybnych, nie przesłaniając smaku głównego produktu. Odpowiednie będą majeranek, tymianek, estragon, pietruszka, koperek, rozmaryn. Użyłam fioletowej bazylii, estrag i oregano. Nie po raz pierwszy stosuję tę kombinację, okazuje się wspaniały bukiet smakowy. Dodawanie przypraw to kwestia gustu. Ale pamiętaj, aby wziąć pod uwagę główną zasadę: przyprawy i zioła mogą podkreślać smak potrawy, ale mogą ją zepsuć, jeśli są stosowane bezmyślnie i bez miary.
więc polej filety sokiem z połowy cytryny. Sól do smaku. Dodaj przyprawy i przyprawy. Wymieszaj filet i pozwól mu marynować przez około 30 minut. W tym czasie ryba zostanie nasycona sokiem z cytryny, a pachnące zioła lekko się otworzą.
obierz cebulę, umyj, pokrój w półpierścienie.
naczynie do pieczenia najlepiej używać z wysokimi bokami. Smarujemy go oliwą z oliwek. Rozłóż cebulę na dnie. Ułóż przygotowany filet równomiernie na wierzchu.
włóż formę do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na 25 minut.
tymczasem śmietanę łączymy z mąką, bazylią i oregano. Mieszaj, aż znikną grudki.
wyjmij rybę, równomiernie przykryj śmietaną i włóż z powrotem do piekarnika na 15 minut, aż się zrumieni.
koperek jest mój, suszony, drobno cięty. Podczas serwowania posyp rybę świeżymi ziołami.
podawaj danie na gorąco z dowolnym dodatkiem zbóż lub ziemniaków. Pieczona ryba doskonale łączy się z duszonymi lub świeżymi warzywami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarhun - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy