pieczeń wołowa w garnku

apetyczny, aromatyczny, sycący, na rodzinny obiad! Pieczeń wołowa w garnku to mięso i dodatek w jednym naczyniu. Zaletą doniczek jest to, że wszystkie zawarte w nich produkty osiągają gotowość w tym samym czasie. Ponadto jedzenie w doniczkach nie pali się, ale nabiera wyjątkowego, mdłego smaku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 46 % 11 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń wołową w garnku? Przygotuj składniki. Weź mięso wołowe, najlepiej bez tłuszczu i folii (polędwica, Tyłek). Umyj i osusz warzywa. Weź je, a także przyprawy, według własnych upodobań. Możesz dodać cebulę, paprykę, dynię itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Jeśli ma twarde żyły-wytnij je.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim kawałki wołowiny na dużym ogniu. Smaż, mieszając, przez około 6 minut, aby mięso lekko się zarumieniło ze wszystkich stron. W ten prosty sposób zamkniesz sok mięsny w środku, a mięso pozostanie soczyste i miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i pokrój na średnie kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i pokrój w płatki. Suszone śliwki po prostu umyj, nie trzeba ich moczyć przed gotowaniem — będą duszone przez długi czas.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W doniczkach ułóż na przemian ziemniaki, marchewkę, wołowinę, płatki czosnku, suszone śliwki, goździki i dwa rodzaje pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W szklance wrzącej wody rozpuść sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej osoloną wodę do garnków z mięsem i warzywami. Jeśli jest kilka doniczek,może być więcej wody. Powinien sięgać do połowy doniczek. Ważne jest, aby używać wrzącej wody — z tego powodu podczas pieczenia nie będzie tracić czasu na podgrzewanie wody, danie zacznie się natychmiast gotować.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj garnki pokrywkami i włóż pieczeń do piekarnika nagrzanego do 190°C na 45-50 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości garnków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotową pieczeń podawaj natychmiast, gdy jest gorąca. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy