skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczeń wołową w garnku? Przygotuj składniki. Weź mięso wołowe, najlepiej bez tłuszczu i folii (polędwica, Tyłek). Umyj i osusz warzywa. Weź je, a także przyprawy, według własnych upodobań. Możesz dodać cebulę, paprykę, dynię itp.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Jeśli ma twarde żyły-wytnij je.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim kawałki wołowiny na dużym ogniu. Smaż, mieszając, przez około 6 minut, aby mięso lekko się zarumieniło ze wszystkich stron. W ten prosty sposób zamkniesz sok mięsny w środku, a mięso pozostanie soczyste i miękkie.
Krok 4:
Obierz marchewki i pokrój na średnie kawałki.
Krok 5:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 6:
Obierz czosnek i pokrój w płatki. Suszone śliwki po prostu umyj, nie trzeba ich moczyć przed gotowaniem — będą duszone przez długi czas.
Krok 7:
W doniczkach ułóż na przemian ziemniaki, marchewkę, wołowinę, płatki czosnku, suszone śliwki, goździki i dwa rodzaje pieprzu.
Krok 8:
W szklance wrzącej wody rozpuść sól.
Krok 9:
Wlej osoloną wodę do garnków z mięsem i warzywami. Jeśli jest kilka doniczek,może być więcej wody. Powinien sięgać do połowy doniczek. Ważne jest, aby używać wrzącej wody — z tego powodu podczas pieczenia nie będzie tracić czasu na podgrzewanie wody, danie zacznie się natychmiast gotować.
Krok 10:
Przykryj garnki pokrywkami i włóż pieczeń do piekarnika nagrzanego do 190°C na 45-50 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości garnków.
Krok 11:
Gotową pieczeń podawaj natychmiast, gdy jest gorąca. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g