suflet powietrzny

najdelikatniejszy deser! Nie da się oderwać! Zwiewny suflet to niezrównana uczta, którą docenią nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby przygotować taki deser, potrzebujesz pewnych umiejętności, ale możesz poradzić sobie z tym przepisem bez problemów, ponieważ wszystko jest w nim szczegółowo opisane! Zwiewna konsystencja, karmelowy smak-trzeba spróbować!
Adela♥♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 72 % 34 g
229 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Smarujemy żaroodporne Formy do pieczenia masłem i posypujemy cukrem. Dzięki temu suflet nie przylgnie do form.

2. Wlej większość cukru (200 gramów) do rondla, wlej wodę (wystarczy około 60 ml), a także wlej syrop kukurydziany. Delikatnie wymieszaj, wyślij na średni ogień. Gotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Masa powinna nabrać ciemnego karmelowego koloru.

3. Wlej ciężką śmietanę do gorącego karmelu cienkim strumieniem. Masa zacznie mocno syczeć i bulgotać, nie bój się, to normalne. Najważniejsze jest, aby działać powoli i ostrożnie, aby się nie poparzyć. Następnie dodaj sól morską, wymieszaj. Usuń z pieca.

4. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. W tym czasie karmel może stwardnieć, jeśli tak się stanie-w porządku, karmel można stopić we właściwym czasie. Wlej gorące mleko do karmelu, wymieszaj, ostudź.

5. W międzyczasie włóż żółtka do miski, wlej pozostały cukier, ubij w bujną pianę. Wlej do niego mąkę i skrobię kukurydzianą, kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.

6. Na tym etapie wlej karmel do ciasta cienkim strumieniem, nie przestając bić.

7. W osobnym pojemniku ubijaj białka z dużą prędkością przez 1 minutę. Dodaj krem z kamienia nazębnego, aby ustabilizować białka i szczyptę soli, kontynuuj ubijanie, aż utworzą się gęste, stabilne szczyty.

8. Za pomocą silikonowej szpatułki przenosimy część przewiewnej masy białkowej do ciasta, delikatnie mieszając ruchami od góry do dołu. Tak więc, układając części, łączymy wszystkie białka z ciastem.

9. Ciasto układamy na wcześniej przygotowanych formach, wysyłamy do nagrzanego piekarnika. Gdy tylko wszystkie formy znajdą się w piekarniku, natychmiast zmniejsz temperaturę do 190 stopni. Piec przez 25-30 minut, w zależności od rodzaju piekarnika. Podczas pieczenia nie wolno otwierać drzwi, aby suflet nie odpadł.

gotowy przysmak podaje się natychmiast po ugotowaniu. W razie potrzeby możesz uzupełnić nie słodką bitą śmietaną, ale sam deser jest niesamowicie pyszny!

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Kamień nazębny - 0   kcal/100g

Podobne przepisy