skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Smarujemy żaroodporne Formy do pieczenia masłem i posypujemy cukrem. Dzięki temu suflet nie przylgnie do form.
2. Wlej większość cukru (200 gramów) do rondla, wlej wodę (wystarczy około 60 ml), a także wlej syrop kukurydziany. Delikatnie wymieszaj, wyślij na średni ogień. Gotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Masa powinna nabrać ciemnego karmelowego koloru.
3. Wlej ciężką śmietanę do gorącego karmelu cienkim strumieniem. Masa zacznie mocno syczeć i bulgotać, nie bój się, to normalne. Najważniejsze jest, aby działać powoli i ostrożnie, aby się nie poparzyć. Następnie dodaj sól morską, wymieszaj. Usuń z pieca.
4. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. W tym czasie karmel może stwardnieć, jeśli tak się stanie-w porządku, karmel można stopić we właściwym czasie. Wlej gorące mleko do karmelu, wymieszaj, ostudź.
5. W międzyczasie włóż żółtka do miski, wlej pozostały cukier, ubij w bujną pianę. Wlej do niego mąkę i skrobię kukurydzianą, kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.
6. Na tym etapie wlej karmel do ciasta cienkim strumieniem, nie przestając bić.
7. W osobnym pojemniku ubijaj białka z dużą prędkością przez 1 minutę. Dodaj krem z kamienia nazębnego, aby ustabilizować białka i szczyptę soli, kontynuuj ubijanie, aż utworzą się gęste, stabilne szczyty.
8. Za pomocą silikonowej szpatułki przenosimy część przewiewnej masy białkowej do ciasta, delikatnie mieszając ruchami od góry do dołu. Tak więc, układając części, łączymy wszystkie białka z ciastem.
9. Ciasto układamy na wcześniej przygotowanych formach, wysyłamy do nagrzanego piekarnika. Gdy tylko wszystkie formy znajdą się w piekarniku, natychmiast zmniejsz temperaturę do 190 stopni. Piec przez 25-30 minut, w zależności od rodzaju piekarnika. Podczas pieczenia nie wolno otwierać drzwi, aby suflet nie odpadł.
gotowy przysmak podaje się natychmiast po ugotowaniu. W razie potrzeby możesz uzupełnić nie słodką bitą śmietaną, ale sam deser jest niesamowicie pyszny!
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Kamień nazębny - 0 kcal/100g