skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Podstawą ciasta będzie piasek, a krem z jabłek i śmietany. Zacznijmy od przygotowania ciasta. W misce umieść zmiękczoną margarynę lub masło na tłuszczach roślinnych, dodaj gęstą śmietanę podobnego pochodzenia, dodaj cukier i wymieszaj składniki mikserem lub trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną, połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę waniliny, wlej mąkę do miski z płynną mieszanką, dodaj jej części. Wymieszaj masę mikserem, aż zacznie się łączyć w jedną masę.
Krok 3:
Następnie szybko zbieramy ciasto rękami w bryłę, ciasto ma konsystencję podobną do zwykłego piasku, więc nie trzeba go ugniatać przez długi czas, aby ciasta nie były twarde. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 4:
W międzyczasie zajmijmy się kremem do ciasta. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy rdzeń z nasionami, miąższ kroimy w kostkę, wkładamy do ogniotrwałych naczyń, dodajemy cukier i wysyłamy do kuchenki mikrofalowej. Dusić jabłka przez około 5-7 minut ze średnią mocą.
Krok 5:
Jabłka powinny stać się miękkie, zmiel je blenderem na jednorodną masę jako puree o konsystencji.
Krok 6:
Gdy mus jabłkowy ostygnie, dodaj do miski szczyptę waniliny i śmietany. Mikserem lub blenderem ubij je razem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję kremu, Wyślij do lodówki na godzinę.
Krok 7:
Stanie się gęsty po schłodzeniu.
Krok 8:
Wyjmij wypoczęte ciasto, podziel je na cztery równe części.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą część ciasta na cienką okrągłą warstwę. Pieczemy ciasta w temperaturze 200 stopni przez około 7 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika. Ciasta powinny być lekko rumiane na wierzchu.
Krok 10:
Wyjmujemy półfabrykaty ciast, pozwalamy im trochę ostygnąć, przecinamy krawędzie na talerzu, czyniąc je pięknymi i równymi. Pokrój kawałki na okruchy, przyda nam się do dekoracji ciasta.
Krok 11:
Smarujemy ciasta schłodzoną śmietaną i układamy w stos.
Krok 12:
Na wierzchu i po bokach posmaruj ciasto kremem i posyp kruszonką. Ciasto jest gotowe. Pozwól mu namoczyć się w lodówce, pozostaw na kilka godzin i podawaj. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g