ciasto wegetariańskie bez jajek

bardzo delikatny w smaku, dosłownie rozpływające się w ustach ciasto! Istnieje wiele ciekawych przepisów na ciasta, które można sklasyfikować jako wegetariańskie. Takie ciasta piecze się nie tylko bez jajek, ale nawet z produktami takimi jak masło lub margaryna i śmietana pochodzenia roślinnego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 33 % 19 g
węglowodany 60 % 35 g
323 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Podstawą ciasta będzie piasek, a krem z jabłek i śmietany. Zacznijmy od przygotowania ciasta. W misce umieść zmiękczoną margarynę lub masło na tłuszczach roślinnych, dodaj gęstą śmietanę podobnego pochodzenia, dodaj cukier i wymieszaj składniki mikserem lub trzepaczką, aż będą gładkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną, połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę waniliny, wlej mąkę do miski z płynną mieszanką, dodaj jej części. Wymieszaj masę mikserem, aż zacznie się łączyć w jedną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie szybko zbieramy ciasto rękami w bryłę, ciasto ma konsystencję podobną do zwykłego piasku, więc nie trzeba go ugniatać przez długi czas, aby ciasta nie były twarde. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie zajmijmy się kremem do ciasta. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy rdzeń z nasionami, miąższ kroimy w kostkę, wkładamy do ogniotrwałych naczyń, dodajemy cukier i wysyłamy do kuchenki mikrofalowej. Dusić jabłka przez około 5-7 minut ze średnią mocą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka powinny stać się miękkie, zmiel je blenderem na jednorodną masę jako puree o konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mus jabłkowy ostygnie, dodaj do miski szczyptę waniliny i śmietany. Mikserem lub blenderem ubij je razem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję kremu, Wyślij do lodówki na godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stanie się gęsty po schłodzeniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij wypoczęte ciasto, podziel je na cztery równe części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdą część ciasta na cienką okrągłą warstwę. Pieczemy ciasta w temperaturze 200 stopni przez około 7 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika. Ciasta powinny być lekko rumiane na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy półfabrykaty ciast, pozwalamy im trochę ostygnąć, przecinamy krawędzie na talerzu, czyniąc je pięknymi i równymi. Pokrój kawałki na okruchy, przyda nam się do dekoracji ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smarujemy ciasta schłodzoną śmietaną i układamy w stos.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzchu i po bokach posmaruj ciasto kremem i posyp kruszonką. Ciasto jest gotowe. Pozwól mu namoczyć się w lodówce, pozostaw na kilka godzin i podawaj. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy