puff z czekoladą z ciasta francuskiego

uwielbiasz czekoladę i domowe wypieki? W takim razie ten przepis jest dla ciebie! Oh-oh-bardzo smaczne i oh-oh-bardzo słodkie! Po prostu rozkosz dla prawdziwych słodyczy. Czasami możesz sobie pozwolić na taki deser, prawda?!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 37 % 28 g
węglowodany 55 % 41 g
441 kcal
IG: 0 / 61 / 39

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Ciasto rozmrażamy, układamy na powierzchni roboczej, zwijamy. Mam 2 arkusze w opakowaniu. Najpierw pracujemy z jednym z nich.
2. Kładziemy całą tabliczkę czekolady na rozwałkowanej warstwie, odcinamy nadmiar ciasta, po bokach płytki wykonujemy nacięcia w jodełkę o szerokości 1,5 cm, odcinamy nadmiar. Zawiń czekoladę, składając ciasto warkoczem. Ogólnie rzecz biorąc, możesz nadać dowolny kształt ptysiom, ale jeśli chcesz powtórzyć ptysi ze zdjęciem, Wersja wideo przepisu pokazuje szczegółowo, jak to zrobić. Czasami po prostu zawijam czekoladę w ciasto w formie koperty.
3. Robimy to samo z drugim arkuszem i drugą tabliczką czekolady.
4. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż na niej przyszłe zaciągnięcia.
5. Wymieszaj żółtko w filiżance, posmaruj nim ptysie silikonową szczotką.
6. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-25 minut (czas zależy od piekarnika oraz grubości i jakości ciasta). Ptysie powinny stać się różowe na wierzchu, czekolada się rozpuści.
7. Posyp ptysie cukrem pudrem.

niech gotowe ptysie ostygną lub podawaj na gorąco. Uwielbiam drugą opcję-płynną gorącą czekoladę i chrupiące zwiewne ciasto-MHM, bardzo smaczne! Miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy