skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto rozmrażamy, układamy na powierzchni roboczej, zwijamy. Mam 2 arkusze w opakowaniu. Najpierw pracujemy z jednym z nich.
2. Kładziemy całą tabliczkę czekolady na rozwałkowanej warstwie, odcinamy nadmiar ciasta, po bokach płytki wykonujemy nacięcia w jodełkę o szerokości 1,5 cm, odcinamy nadmiar. Zawiń czekoladę, składając ciasto warkoczem. Ogólnie rzecz biorąc, możesz nadać dowolny kształt ptysiom, ale jeśli chcesz powtórzyć ptysi ze zdjęciem, Wersja wideo przepisu pokazuje szczegółowo, jak to zrobić. Czasami po prostu zawijam czekoladę w ciasto w formie koperty.
3. Robimy to samo z drugim arkuszem i drugą tabliczką czekolady.
4. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż na niej przyszłe zaciągnięcia.
5. Wymieszaj żółtko w filiżance, posmaruj nim ptysie silikonową szczotką.
6. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-25 minut (czas zależy od piekarnika oraz grubości i jakości ciasta). Ptysie powinny stać się różowe na wierzchu, czekolada się rozpuści.
7. Posyp ptysie cukrem pudrem.
niech gotowe ptysie ostygną lub podawaj na gorąco. Uwielbiam drugą opcję-płynną gorącą czekoladę i chrupiące zwiewne ciasto-MHM, bardzo smaczne! Miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g