skład / składniki
metoda gotowania
1 kurczak (1,5 kg);masło; sól, mielony czarny pieprz.
SOS: 500 ml soku pomarańczowego; 5 łyżek sosu sojowego; 5 łyżek ostrej musztardy; 50 g koncentratu pomidorowego.
do dekoracji: 2 pomarańcze; liście sałaty.
gotowanie
1. Sos. Sos sojowy połączyć z musztardą, koncentratem pomidorowym i sokiem pomarańczowym i wymieszać.
2. Posolić, pieprzyć kurczaka, posmarować sosem i odstawić na 2 godziny.
3. Umieść kurczaka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia, polej sosem.
4. Umieść formę w podgrzanej do 180°C na 50-60 minut, od czasu do czasu polewając kurczaka wydzielonym sokiem.
5. Ozdoba. Umyj pomarańcze i sałatę. Pokrój pomarańcze w cienkie plasterki.
6. Przenieś kurczaka na półmisek, polej sosem pomarańczowym z dna formy, udekoruj plasterkami pomarańczy i liśćmi sałaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g