ciasto śmietana orzechy włoskie

Piękna uczta! Sama czułość smakuje! Ciasto z kwaśnej śmietany z orzechami podbija swoim przyjemnym smakiem i aromatem. Przygotowanie go wcale nie jest trudne. Potrzebne produkty są dostępne, co ułatwia zadanie. Przewiewna śmietana sprawi, że przyjęcie herbaciane w gronie bliskich będzie przytulne i serdeczne.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 30 % 19 g
węglowodany 60 % 38 g
340 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj niezbędne produkty.
w pojemniku wymieszaj jajka i cukier. Dodaj śmietanę, zmiękczone masło, wanilinę. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wlać porcje do mieszanki jajeczno-śmietanowej. Wymieszać. Konsystencja ciasta przypomina gęstą śmietanę.
Rozłączne formy o tej samej średnicy (18-20 cm) przykryj pergaminem. Posmaruj plasterkiem masła. Podziel ciasto na dwie części. Wlać do foremek. Wygładź powierzchnię. Do drugiej części ciasta można dodać proszek kakaowy. Ciasto okaże się dwuwarstwowe. Jeśli nie ma dwóch form, możesz upiec jeden wysoki biszkopt. Następnie wytnij go.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Piecz ciasta przez około 40-50 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianą wykałaczką.
W przypadku kremu lepiej jest wziąć domową tłustą śmietanę lub kupić co najmniej 20-25% tłuszczu. Ubij śmietanę z cukrem, wanilią. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj do śmietany. Wymieszać. Cytryna doda przyjemnego kwaśnego smaku i aromatu.
obierz orzechy. Lekko podsmaż je na suchej patelni, aż będą lekko złociste. Orzechy włoskie można zastąpić orzeszkami ziemnymi. Wlej prażone orzechy do blendera. Zmiel, ale niezbyt drobno.
wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika. Ostudzić. Cienko odetnij wierzchołki i posiekaj je na okruchy. Odłóż na bok. Będzie potrzebny do dekoracji. Jeśli ciasto zostało upieczone samodzielnie, należy je pokroić na 2-3 części.
połóż pierwsze ciasto na naczyniu. Posmaruj równomiernie kremem. Posyp posiekanymi orzechami.
połóż drugie ciasto na wierzchu. Kremowe orzechy. Trzecie ciasto.
przykryj boki i wierzch ciasta pozostałą śmietaną. Posyp kruszonką biszkopt.
możesz ozdobić świeżymi lub mrożonymi jagodami, liśćmi mięty, orzechami, płatkami kokosowymi, drobno startą czekoladą. Lub rozpuść czekoladę w łaźni wodnej i polej ciasto, tworząc siatkę na powierzchni.
ciasto śmietanowe z orzechami pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej do impregnacji. Następnie wstaw do lodówki na 6-8 godzin. Lepiej przygotować go wieczorem, aby zostawić smakołyk na całą noc. W tym czasie ciasto jest dobrze nasycone kremem, staje się miękkie i delikatne.
następnego ranka posiekaj śmietanę na porcje i podawaj z herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy