skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj niezbędne produkty.
w pojemniku wymieszaj jajka i cukier. Dodaj śmietanę, zmiękczone masło, wanilinę. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wlać porcje do mieszanki jajeczno-śmietanowej. Wymieszać. Konsystencja ciasta przypomina gęstą śmietanę.
Rozłączne formy o tej samej średnicy (18-20 cm) przykryj pergaminem. Posmaruj plasterkiem masła. Podziel ciasto na dwie części. Wlać do foremek. Wygładź powierzchnię. Do drugiej części ciasta można dodać proszek kakaowy. Ciasto okaże się dwuwarstwowe. Jeśli nie ma dwóch form, możesz upiec jeden wysoki biszkopt. Następnie wytnij go.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Piecz ciasta przez około 40-50 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianą wykałaczką.
W przypadku kremu lepiej jest wziąć domową tłustą śmietanę lub kupić co najmniej 20-25% tłuszczu. Ubij śmietanę z cukrem, wanilią. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj do śmietany. Wymieszać. Cytryna doda przyjemnego kwaśnego smaku i aromatu.
obierz orzechy. Lekko podsmaż je na suchej patelni, aż będą lekko złociste. Orzechy włoskie można zastąpić orzeszkami ziemnymi. Wlej prażone orzechy do blendera. Zmiel, ale niezbyt drobno.
wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika. Ostudzić. Cienko odetnij wierzchołki i posiekaj je na okruchy. Odłóż na bok. Będzie potrzebny do dekoracji. Jeśli ciasto zostało upieczone samodzielnie, należy je pokroić na 2-3 części.
połóż pierwsze ciasto na naczyniu. Posmaruj równomiernie kremem. Posyp posiekanymi orzechami.
połóż drugie ciasto na wierzchu. Kremowe orzechy. Trzecie ciasto.
przykryj boki i wierzch ciasta pozostałą śmietaną. Posyp kruszonką biszkopt.
możesz ozdobić świeżymi lub mrożonymi jagodami, liśćmi mięty, orzechami, płatkami kokosowymi, drobno startą czekoladą. Lub rozpuść czekoladę w łaźni wodnej i polej ciasto, tworząc siatkę na powierzchni.
ciasto śmietanowe z orzechami pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej do impregnacji. Następnie wstaw do lodówki na 6-8 godzin. Lepiej przygotować go wieczorem, aby zostawić smakołyk na całą noc. W tym czasie ciasto jest dobrze nasycone kremem, staje się miękkie i delikatne.
następnego ranka posiekaj śmietanę na porcje i podawaj z herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g