skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki dla Charlotte. Jajka na ciasto potrzebują wybranych, dużych i świeżych. Jeśli jajka są małe, weź 5-6 sztuk (Charlotte okaże się tylko wspanialsza). Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Dno i boki formy do pieczenia dokładnie posmaruj masłem. Nie oszczędzaj oleju: im więcej, tym lepiej-więc owoce nie przyklejają się do dna formy. Ułóż kształt pierścienia ananasa w jednej warstwie. Możesz użyć dowolnego kształtu - prostokątnego lub okrągłego. Pierścienie ananasa występują w większych i mniejszych średnicach. Mam małą średnicę owoców i wszystkie pasują do kształtu 24*18 cm.
Krok 3:
Pozostałe ananasy, które nie pasują do formy, pokrój na małe kawałki. Możesz dodać te kawałki do gotowego ciasta lub posypać je ciastem na wierzchu.
Krok 4:
Ubij jajka mikserem z cukrem i cukrem waniliowym w puszystą, przewiewną pianę. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy bezpośrednio białej i do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto. I w tym przypadku nawet proszek do pieczenia nie pomoże. Ciasto albo w ogóle się nie podniesie, albo wzrośnie bardzo słabo.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę w częściach, ubijając masę na wolnych obrotach. Jest to konieczne ponownie, aby nie przebić i nie wytrącić masy jajecznej.
Krok 6:
Wlej ciasto do formy na pierścienie ananasa i spłaszcz.
Krok 7:
Posyp kawałki pokrojonego ananasa na wierzchu. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. W tym czasie lepiej nie otwierać piekarnika, w przeciwnym razie biszkopt opadnie.
Krok 8:
Lekko ostudź gotowe ciasto, Odwróć na półmisek, aby pierścienie ananasa znalazły się na wierzchu i pokrój na kawałki. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g