Charlotte z ananasem

bardzo często będziesz gotować tę oryginalną Charlotte! Pyszną Charlotte można przygotować nie tylko z jabłkami, ale także z innymi jagodami i owocami. A przygotowując to ciasto ananasowe, możesz łatwo zaimponować gościom nie tylko jego smakiem, ale także atrakcyjnym wyglądem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 79 % 37 g
206 kcal
IG: 0 / 16 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki dla Charlotte. Jajka na ciasto potrzebują wybranych, dużych i świeżych. Jeśli jajka są małe, weź 5-6 sztuk (Charlotte okaże się tylko wspanialsza). Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dno i boki formy do pieczenia dokładnie posmaruj masłem. Nie oszczędzaj oleju: im więcej, tym lepiej-więc owoce nie przyklejają się do dna formy. Ułóż kształt pierścienia ananasa w jednej warstwie. Możesz użyć dowolnego kształtu - prostokątnego lub okrągłego. Pierścienie ananasa występują w większych i mniejszych średnicach. Mam małą średnicę owoców i wszystkie pasują do kształtu 24*18 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostałe ananasy, które nie pasują do formy, pokrój na małe kawałki. Możesz dodać te kawałki do gotowego ciasta lub posypać je ciastem na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka mikserem z cukrem i cukrem waniliowym w puszystą, przewiewną pianę. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy bezpośrednio białej i do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto. I w tym przypadku nawet proszek do pieczenia nie pomoże. Ciasto albo w ogóle się nie podniesie, albo wzrośnie bardzo słabo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę w częściach, ubijając masę na wolnych obrotach. Jest to konieczne ponownie, aby nie przebić i nie wytrącić masy jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciasto do formy na pierścienie ananasa i spłaszcz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp kawałki pokrojonego ananasa na wierzchu. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. W tym czasie lepiej nie otwierać piekarnika, w przeciwnym razie biszkopt opadnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko ostudź gotowe ciasto, Odwróć na półmisek, aby pierścienie ananasa znalazły się na wierzchu i pokrój na kawałki. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy