skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić żeberka jagnięce z ziemniakami? Przede wszystkim przygotuj marynatę. Przygotuj dla niego jedzenie. Dobrze umyj cytrynę szczotką pod gorącą wodą, a następnie usuń z niej skórkę (górna część skórki bez białej warstwy) i wyciśnij sok. Każdy olej roślinny będzie odpowiedni, możesz wziąć pachnący, będzie smaczniejszy. Weź zestaw i ilość przypraw według własnych upodobań.
Krok 2:
Połącz wszystkie składniki marynaty i wymieszaj.
Krok 3:
Umyj i osusz żeberka, możesz pokroić duże na segmenty. Natrzyj je ze wszystkich stron marynatą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 4:
Obierz i pokrój ziemniaki na małe kawałki. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w plastry. Oprócz tych warzyw możesz wziąć inne-cebulę, marchewkę.
Krok 5:
Pokrój główkę czosnku na pół.
Krok 6:
Umieść ziemniaki i paprykę w naczyniu do pieczenia wyłożonym folią, polej je olejem roślinnym i solą.
Krok 7:
Ułóż żeberka jagnięce na wierzchu warstwą tłuszczu.
Krok 8:
Rozłóż pokrojoną główkę czosnku.
Krok 9:
Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut.
Krok 10:
Przygotuj sos.
Krok 11:
Aby to zrobić, połącz miód z musztardą i wymieszaj. Weź pyszną musztardę, niezbyt pikantną.
Krok 12:
Zdejmij górną warstwę folii i posmaruj żeberka sosem miodowo-musztardowym. Włóż formę do piekarnika bez folii na kolejne 7-10 minut, zwiększ temperaturę do 200°C. W takim przypadku zaleca się stosowanie tylko górnego ogrzewania. Piec naczynie, aż powstanie złoty kolor. Następnie wyjmij go i podawaj. Smacznego!
ten sam przepis pozwala ugotować żeberka wołowe.
po raz pierwszy spróbowałem żeberek jagnięcych przygotowanych według tego konkretnego przepisu. Teraz jestem prawdziwym fanem tego dania. Nie jest konieczne smarowanie żeber sosem, ale bardzo radzę.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Żeberka jagnięce - 203 kcal/100g