skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
2. Dokładnie opłucz tusze z indyka, odetnij szyję, usuń wnętrzności, jeśli takie istnieją. Rozłóż tuszę na desce do krojenia i dokładnie posmaruj ją roztopionym masłem wewnątrz i na zewnątrz, smarując wszystkie obszary ptaka.
3. W misce wlej suche przyprawy drobiowe, sól, czarną i czerwoną mieloną paprykę, paprykę, suszoną bazylię, imbir i czosnek w proszku. Dobrze wymieszaj przyprawy. Następnie dokładnie przetrzyj tusze drobiu przyprawami wewnątrz i na zewnątrz.
4. Obierz cebulę, opłucz, osusz i pokrój w duże pierścienie.
5. Dobrze opłucz ziemniaki wodą i osusz na ręczniku papierowym. Następnie, bez obierania, pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości bulwy.
6. Wlej trochę mąki do dużego rękawa do pieczenia. Następnie zamknij worek i równomiernie rozprowadź mąkę na całej powierzchni rękawa. Otwórz rękaw i połóż pierścienie cebuli i duże kawałki nieobranych ziemniaków na dnie torby. Następnie ostrożnie, aby się nie rozerwać, otwórz rękaw tak szeroko, jak to możliwe i umieść indyka wcieranego w przyprawy. Szczelnie zamknij rękaw specjalnym zapięciem lub zawiąż mocnym węzłem.
7. Umieść indyka z ziemniakami w głębokiej blasze do pieczenia i w górnej części rękawa wykonaj 5-6 małych nacięć, aby para mogła się wydostać. Umieść ptaka w rozgrzanym piekarniku do pieczenia przez 1,5-2 godziny.
8. Możesz sprawdzić gotowość indyka za pomocą specjalnego termometru do mięsa. Aby to zrobić, konieczne jest przebicie najgrubszej części tuszy ptaka i określenie wewnętrznej temperatury pieczenia. Jeśli osiągnie 80-90 stopni Celsjusza, ptak jest gotowy.
w takim przypadku wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i zostaw ptaka z ziemniakami w rękawie "idź" na kolejne 15-20 minut. Następnie ostrożnie, aby się nie poparzyć, przeciąć rękaw i przenieść pieczonego indyka na ładny talerz do serwowania. Obok ptaka ułóż ziemniaki, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj z sosem musztardowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal / 100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g