Indyk z ziemniakami w rękawie

bardzo popularny amerykański przepis na indyka! Indyk z ziemniakami w rękawie to danie podawane na wielkie rodzinne wakacje lub Boże Narodzenie. W końcu ma niesamowity wygląd i stanie się ozdobą każdej uczty. Soczyste mięso z indyka przyprawione przyprawami dosłownie rozpływa się w ustach. A pieczone ziemniaki, najlepiej jak to możliwe, uzupełnią smak tego wykwintnego ptaka i sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej apetyczne i satysfakcjonujące.
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 22 % 6 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

2. Dokładnie opłucz tusze z indyka, odetnij szyję, usuń wnętrzności, jeśli takie istnieją. Rozłóż tuszę na desce do krojenia i dokładnie posmaruj ją roztopionym masłem wewnątrz i na zewnątrz, smarując wszystkie obszary ptaka.

3. W misce wlej suche przyprawy drobiowe, sól, czarną i czerwoną mieloną paprykę, paprykę, suszoną bazylię, imbir i czosnek w proszku. Dobrze wymieszaj przyprawy. Następnie dokładnie przetrzyj tusze drobiu przyprawami wewnątrz i na zewnątrz.

4. Obierz cebulę, opłucz, osusz i pokrój w duże pierścienie.

5. Dobrze opłucz ziemniaki wodą i osusz na ręczniku papierowym. Następnie, bez obierania, pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości bulwy.

6. Wlej trochę mąki do dużego rękawa do pieczenia. Następnie zamknij worek i równomiernie rozprowadź mąkę na całej powierzchni rękawa. Otwórz rękaw i połóż pierścienie cebuli i duże kawałki nieobranych ziemniaków na dnie torby. Następnie ostrożnie, aby się nie rozerwać, otwórz rękaw tak szeroko, jak to możliwe i umieść indyka wcieranego w przyprawy. Szczelnie zamknij rękaw specjalnym zapięciem lub zawiąż mocnym węzłem.

7. Umieść indyka z ziemniakami w głębokiej blasze do pieczenia i w górnej części rękawa wykonaj 5-6 małych nacięć, aby para mogła się wydostać. Umieść ptaka w rozgrzanym piekarniku do pieczenia przez 1,5-2 godziny.

8. Możesz sprawdzić gotowość indyka za pomocą specjalnego termometru do mięsa. Aby to zrobić, konieczne jest przebicie najgrubszej części tuszy ptaka i określenie wewnętrznej temperatury pieczenia. Jeśli osiągnie 80-90 stopni Celsjusza, ptak jest gotowy.

w takim przypadku wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i zostaw ptaka z ziemniakami w rękawie "idź" na kolejne 15-20 minut. Następnie ostrożnie, aby się nie poparzyć, przeciąć rękaw i przenieść pieczonego indyka na ładny talerz do serwowania. Obok ptaka ułóż ziemniaki, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj z sosem musztardowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal / 100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy