słodka Gubadia z ryżem i rodzynkami

pyszne słodkie ciasto z warstwowym nadzieniem do herbaty! Gubadia to tradycyjne Narodowe ciasto tatarskie, które w jego ojczyźnie piecze się podczas wielkich uroczystości. Nadzienie takiego ciasta jest wieloskładnikowe i z reguły składa się ze słodkich składników. Często do tego ciasta dodaje się nadzienie, takie jak kort (słodki twaróg), ale czasami gubadia jest pieczona bez niego. Zastanówmy się nad uproszczoną wersją tego ciasta. Gubadia może być przygotowywana zarówno z ciasta drożdżowego, jak i przaśnego. Obie opcje są uważane za Klasyczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 64 % 39 g
312 kcal
IG: 3 / 35 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto. Zacznijmy pieczenie od przygotowania ciasta drożdżowego. Ciasto przygotujemy w szybki, bezpieczny sposób, ale ciasto powinno być bardzo miękkie i maślane. W misce włóż cukier, łyżkę mąki, suche drożdże, zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj mieszaninę i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie przesiej mąkę. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce z mieszanką drożdży wbij jajko kurze, dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany, wlej stopione masło, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną partiami. Zagniatamy elastyczne gładkie ciasto, nie powinno pozostać na rękach. Wkładamy go do miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu podczas wypełniania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lepiej wziąć ryż długoziarnisty, powinien być kruchy po ugotowaniu. Ryż dokładnie spłukujemy do czystej wody, wkładamy do rondla, napełniamy wodą, podpalamy. Gdy woda się zagotuje, dodaj łyżkę cukru i szczyptę soli, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 8 minut. Następnie spuść wodę, pozwól ryżowi nieco ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jaja kurze gotujemy na twardo, schładzamy i obieramy oraz drobno kroimy lub pocieramy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze umyj rodzynki, zalej gorącą wodą, pozostaw na 10 minut, pozwól mu się ugotować i zmięknąć. Roztop masło (lepiej użyć ghee) i pozwól mu trochę ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, drugą mniej. Większość z nich jest zwijana w cienką warstwę. Taki rozmiar, aby był większy niż kształt o 5-6 centymetrów. Nasmaruj formę olejem, rozłóż na niej ciasto, aby zwisały krawędzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż część ryżu na cieście. Posyp część rodzynek na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż posiekane jajka na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ponownie posyp rodzynkami i ryżem. Wlać roztopione masło i w razie potrzeby posypać cukrem(dla tych, którzy lubią słodsze).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z reszty ciasta rozwałkuj małe kółko, przykryj nim nadzienie i ściśnij krawędzie krawędziami dolnej Skórki ciasta, aby uzyskać jak wieniec (jest to różnica między gubadią a innymi ciastami). Nakłuwamy ciasto widelcem na wierzch, aby wydostała się para, smarujemy ubitym jajkiem kurzym z mlekiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec do złotego koloru, około 25 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gubadię z duovki. Pozwól mu trochę ostygnąć, posyp cukrem pudrem na wierzchu. Podajemy do herbaty. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy