skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Zacznijmy pieczenie od przygotowania ciasta drożdżowego. Ciasto przygotujemy w szybki, bezpieczny sposób, ale ciasto powinno być bardzo miękkie i maślane. W misce włóż cukier, łyżkę mąki, suche drożdże, zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj mieszaninę i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie przesiej mąkę. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 2:
W misce z mieszanką drożdży wbij jajko kurze, dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany, wlej stopione masło, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj mieszaninę.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną partiami. Zagniatamy elastyczne gładkie ciasto, nie powinno pozostać na rękach. Wkładamy go do miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu podczas wypełniania.
Krok 4:
Lepiej wziąć ryż długoziarnisty, powinien być kruchy po ugotowaniu. Ryż dokładnie spłukujemy do czystej wody, wkładamy do rondla, napełniamy wodą, podpalamy. Gdy woda się zagotuje, dodaj łyżkę cukru i szczyptę soli, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 8 minut. Następnie spuść wodę, pozwól ryżowi nieco ostygnąć.
Krok 5:
Jaja kurze gotujemy na twardo, schładzamy i obieramy oraz drobno kroimy lub pocieramy.
Krok 6:
Dobrze umyj rodzynki, zalej gorącą wodą, pozostaw na 10 minut, pozwól mu się ugotować i zmięknąć. Roztop masło (lepiej użyć ghee) i pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 7:
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, drugą mniej. Większość z nich jest zwijana w cienką warstwę. Taki rozmiar, aby był większy niż kształt o 5-6 centymetrów. Nasmaruj formę olejem, rozłóż na niej ciasto, aby zwisały krawędzie.
Krok 8:
Połóż część ryżu na cieście. Posyp część rodzynek na wierzchu.
Krok 9:
Rozłóż posiekane jajka na wierzchu.
Krok 10:
Ponownie posyp rodzynkami i ryżem. Wlać roztopione masło i w razie potrzeby posypać cukrem(dla tych, którzy lubią słodsze).
Krok 11:
Z reszty ciasta rozwałkuj małe kółko, przykryj nim nadzienie i ściśnij krawędzie krawędziami dolnej Skórki ciasta, aby uzyskać jak wieniec (jest to różnica między gubadią a innymi ciastami). Nakłuwamy ciasto widelcem na wierzch, aby wydostała się para, smarujemy ubitym jajkiem kurzym z mlekiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec do złotego koloru, około 25 minut.
Krok 12:
Wyjmij gubadię z duovki. Pozwól mu trochę ostygnąć, posyp cukrem pudrem na wierzchu. Podajemy do herbaty. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g