skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt czekoladowy, weź schłodzone jajka. Dodaj do nich cukier i ubij wszystko razem mikserem, aż będzie puszyste, puszyste. Aby jajka były dobrze ubite, miska do ubijania i trzepaczka muszą być suche i beztłuszczowe. W przeciwnym razie ubita masa nie będzie miała niezbędnego blasku.
Krok 2:
Podczas ubijania jajek połącz masło i mleko. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, aby masło się rozpuściło.
Krok 3:
W ubite jajka delikatnie wymieszaj gorącą mieszankę mleka i mąkę trzepaczką. Dodaj wszystko po kolei, w 3-4 seriach. Dodaj kakao i sodę. Staraj się delikatnie przeszkadzać, aby nie powalić istniejącej przepychu.
Krok 4:
Naczynie do pieczenia biszkoptu posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać gotowe ciasto do tej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Forma nadaje się do średnicy 20-22 cm.
Krok 5:
Schłodzić gotowy biszkopt i pokroić na 2-3 ciasta.
Krok 6:
Do nadzienia rozmrozić wiśnie. Spuść nadmiar płynu. Powstały sok można namoczyć w ciastach.
Krok 7:
Aby przygotować krem, weź ciężką śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%. Zacznij je ubijać ze średnią prędkością. Stopniowo dodawaj cukier puder. Kontynuuj ubijanie śmietany, aż uzyskasz stabilną, puszystą masę. Tylko bądź ostrożny - trochę pomiń, a krem zostanie przekroczony i odrzuci wodę. Najważniejsze jest, aby zatrzymać mikser na czas.
Krok 8:
Każde ciasto czekoladowe namoczyć sokiem wiśniowym. Posmaruj kremem i ułóż jagody wiśni. Więc ułóż wszystkie ciasta kremem i jagodami.
Krok 9:
Złóż ciasto. Wierzch i boki posmaruj również kremem. Postaraj się, aby powierzchnia była bardziej płaska. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby dobrze zestaliło się i namoczyło.
Krok 10:
Aby uzyskać lukier, połącz połamaną czekoladę ze śmietaną. Podgrzej, ciągle mieszając, aby czekolada się rozpuściła. Następnie dodaj trochę masła. Wymieszać. Udekoruj wierzch ciasta polewą czekoladową, pozwalając czekoladzie trochę spłynąć po bokach.
Krok 11:
Miłej herbaty!
jeśli ciasto jest przygotowywane tylko na herbatę dla dorosłych, możesz użyć likieru wiśniowego jako impregnacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g