ciasteczka Mazurkowe z orzechami włoskimi, rodzynkami i suszonymi morelami

Polskie ciasteczka z rodzynkami, suszonymi morelami i orzechami włoskimi! Mazurek to polskie ciasto podawane na herbatę lub kawę. Ten kulinarny przepis na ciasto opowiedziała mi teściowa i polecam go wszystkim jako przysmak dla dzieci. Ciasto jest nie tylko łatwe do zrobienia, ale jest bardzo dobre dla szybko rosnącego organizmu. Pieczemy je w weekendy od razu, a w ciągu tygodnia dzieci nie mają problemu z deserem.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 16 % 11 g
węglowodany 74 % 50 g
309 kcal
IG: 29 / 29 / 41

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

orzechy włoskie są grubo łamane, a suszone owoce drobno posiekane. Jeśli rodzynki są duże, przecinamy każdą jagodę, w przeciwnym razie w wysokiej temperaturze napompują się i zaczną się palić. Następnie pocieramy jaja kurze granulowanym cukrem i mąką. Wszystkie składniki są mieszane. Rozprowadzamy powstałą masę w naczyniu do pieczenia, pokrywając ją naoliwionym papierem i pieczemy w piekarniku przez około godzinę. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Sygnałem do końca pieczenia będzie twardość ciast (coś pomiędzy biszkoptem a suchymi ciasteczkami). Jeszcze gorący Mazurek kroimy w romby. Wszystko gotowe, można napić się herbaty i cieszyć się niezwykłym smakiem polskiego ciasta. Do kulinarnego przepisu Mazurka można dodać suszone śliwki i orzechy laskowe, smak poprawi się tylko z tych składników.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy