skład / składniki
gotowanie krok po kroku
orzechy włoskie są grubo łamane, a suszone owoce drobno posiekane. Jeśli rodzynki są duże, przecinamy każdą jagodę, w przeciwnym razie w wysokiej temperaturze napompują się i zaczną się palić. Następnie pocieramy jaja kurze granulowanym cukrem i mąką. Wszystkie składniki są mieszane. Rozprowadzamy powstałą masę w naczyniu do pieczenia, pokrywając ją naoliwionym papierem i pieczemy w piekarniku przez około godzinę. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Sygnałem do końca pieczenia będzie twardość ciast (coś pomiędzy biszkoptem a suchymi ciasteczkami). Jeszcze gorący Mazurek kroimy w romby. Wszystko gotowe, można napić się herbaty i cieszyć się niezwykłym smakiem polskiego ciasta. Do kulinarnego przepisu Mazurka można dodać suszone śliwki i orzechy laskowe, smak poprawi się tylko z tych składników.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g