skład / składniki
metoda gotowania
1. Dodaj drożdże i cukier do ciepłej wody. Pozostaw, aż pojawi się piana.
2. Dodaj jajko, mleko i sól do mieszanki i dobrze wymieszaj.
3. Przesiej mąkę partiami i zagnieść miękkie ciasto. Ugniataj go na stole.
4. Posmaruj miskę olejem i włóż ciasto do miski. Przykryj i odstaw na 1 godzinę.
5. Czosnek obrać i drobno posiekać (lub przepuścić przez prasę).
6. W cieście zagnieść czosnek.
7. Podziel ciasto na małe kulki (jak piłki golfowe), zwiń je i pozostaw na pół godziny pod ręcznikiem.
8. Dobrze rozgrzej piekarnik. Jeśli masz tryb grillowania-świetnie!
9. Rozwałkuj kulki w tortille, ułóż na suchej blasze do pieczenia i upiecz. Potrzebujesz 2 minut pod grillem lub 7-10 minut normalnie w 200 stopniach. Do grillowania tortille należy posmarować roztopionym masłem i odwrócić, aby po drugiej stronie upiec na złoty kolor.
10. Posmaruj gorące tortille stopionym masłem i podawaj.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g