Rolada z mlekiem w proszku

upiec smakołyk na herbatę w jak najkrótszym czasie? To proste! Prosty przepis na szybką ucztę na wieczorną herbatę lub poranną kawę. Pomaga, jeśli niespodziewanie przyszli goście lub po prostu chcesz zadowolić siebie i krewnych.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 14 % 10 g
węglowodany 73 % 51 g
296 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

piekarnik wraz z blachą do pieczenia podgrzać do 220 stopni Celsjusza.

w międzyczasie ubij jajka z cukrem. Dodaj mąkę i mleko do jajek, zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Dodaj sól i proszek do pieczenia i jeszcze trochę wymieszaj, nasycając ciasto tlenem.

nasmaruj gorącą blachę do pieczenia olejem lub przykryj pergaminem, wlej tam ciasto i do piekarnika na pięć do siedmiu minut.

następnie wyjmij i szybko równomiernie ułóż dżem na biszkopcie, Zwiń wszystko w rolkę. Jeśli biszkopt trudno pozostaje w tyle za blachą do pieczenia, pomóż szpatułką.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy