bułka z mlekiem w proszku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
piekarnik wraz z blachą do pieczenia podgrzać do 220 stopni Celsjusza.
w międzyczasie ubij jajka z cukrem. Dodaj mąkę i mleko do jajek, zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Dodaj sól i proszek do pieczenia i jeszcze trochę wymieszaj, nasycając ciasto tlenem.
nasmaruj gorącą blachę do pieczenia olejem lub przykryj pergaminem, wlej tam ciasto i do piekarnika na pięć do siedmiu minut.
następnie wyjmij i szybko równomiernie ułóż dżem na biszkopcie, Zwiń wszystko w rolkę. Jeśli biszkopt trudno pozostaje w tyle za blachą do pieczenia, pomóż szpatułką.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g