skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej semolinę do odpowiedniego pojemnika, napełnij kwaśnym mlekiem. Wymieszaj i pozostaw mieszaninę na godzinę.
2. Czas minął-semolina puchła. Rozbij jajka do osobnej miski, dodaj do nich cukier. Teraz jajka z cukrem należy dokładnie ubić.
3. Połóż spuchniętą semolinę na jajkach ubitych z cukrem, dodaj również masło do miski. Powinien mieć temperaturę pokojową, miękką. Wszystko wymieszaj.
4. Włóż sodę i szczyptę soli do miski, ponownie wymieszaj masę, aż będzie gładka.
5. Przesiej mąkę i dodaj ją do pozostałych składników w małych porcjach, wyrabiając ciasto. Spójrz na konsystencję, być może mąka będzie potrzebować trochę mniej. Ciasto powinno być miękkie-miękkie i nie powinno przyklejać się do rąk.
6. Z ciasta uformuj kulkę, połóż ją na dnie miski, przykryj miskę ręcznikiem. Pozostaw na 30 minut.
7. Następnie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (około 0,3 cm). Posyp cukrem i jeszcze raz lekko rozwałkuj na wierzchu, wciskając cukier w ciasto. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek.
8. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż na niej przyszłe ciasteczka.
9. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 15-20 minut (brzegi gotowych ciastek zrumienią się, same ciasteczka staną się złote). Im dłużej trzymasz smakołyk w piekarniku, tym twardszy będzie. Staraj się go nie wysuszyć, chociaż niektórzy lubią twarde i kruche ciasteczka, więc skup się na osobistych preferencjach.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g