ciasteczka na kwaśnym mleku

kwaśne mleko? Upiecz na nim pyszne ciasteczka na herbatę! Prosty przepis na pyszne domowe ciasteczka na bazie kaszy manny i kwaśnego mleka. Zachwyć swoją rodzinę wspaniałą ucztą na wieczorną herbatę! Nadaje się również do traktowania gości.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 73 % 49 g
312 kcal
IG: 2 / 14 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Wlej semolinę do odpowiedniego pojemnika, napełnij kwaśnym mlekiem. Wymieszaj i pozostaw mieszaninę na godzinę.
2. Czas minął-semolina puchła. Rozbij jajka do osobnej miski, dodaj do nich cukier. Teraz jajka z cukrem należy dokładnie ubić.
3. Połóż spuchniętą semolinę na jajkach ubitych z cukrem, dodaj również masło do miski. Powinien mieć temperaturę pokojową, miękką. Wszystko wymieszaj.
4. Włóż sodę i szczyptę soli do miski, ponownie wymieszaj masę, aż będzie gładka.
5. Przesiej mąkę i dodaj ją do pozostałych składników w małych porcjach, wyrabiając ciasto. Spójrz na konsystencję, być może mąka będzie potrzebować trochę mniej. Ciasto powinno być miękkie-miękkie i nie powinno przyklejać się do rąk.
6. Z ciasta uformuj kulkę, połóż ją na dnie miski, przykryj miskę ręcznikiem. Pozostaw na 30 minut.
7. Następnie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (około 0,3 cm). Posyp cukrem i jeszcze raz lekko rozwałkuj na wierzchu, wciskając cukier w ciasto. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek.
8. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż na niej przyszłe ciasteczka.
9. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 15-20 minut (brzegi gotowych ciastek zrumienią się, same ciasteczka staną się złote). Im dłużej trzymasz smakołyk w piekarniku, tym twardszy będzie. Staraj się go nie wysuszyć, chociaż niektórzy lubią twarde i kruche ciasteczka, więc skup się na osobistych preferencjach.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy