placki drożdżowe z jagodami

gotuj dobrze! Pyszne paszteciki z jagodami! Pyszne i zdrowe jagody, mają zdolność zachowania i poprawy wzroku! A ciasta z tą jagodą są po prostu cudowne!
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 73 % 37 g
237 kcal
IG: 8 / 3 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

w małym pojemniku połącz mleko z wodą gazowaną i lekko podgrzej. Ta mieszanina nie powinna być gorąca. Dodaj do niego suche szybko działające drożdże i łyżkę cukru. Niech drożdże się spienią.

przesiej mąkę do głębokiej miski. Wlej do niego mieszaninę mleka, wody gazowanej i drożdży. Następnie rozbijamy jedno surowe jajko, dodajemy 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, sól, miękkie masło, rafinowany olej słonecznikowy. Dobrze wymieszaj.

gdy ciasto w misce połączy się w grudkę, posyp stół mąką i ugniataj ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne, a jednocześnie nie przylgnie do rąk.

przenieś ciasto na patelnię i przykryj czystym, suchym ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu. Po 1 godzinie ciasto zwiększy swoją objętość. Jest gotowy do krojenia i gotowania ciast. Jagody mieszamy z cukrem. Odrywamy kawałki około 60-70 gramów z ciasta. Rozwałkuj każdy kawałek do ciasta i włóż jagody z cukrem.

formujemy ciasta i układamy je na blasze do pieczenia z papierem do pieczenia. Posmaruj placki żółtkiem i odstaw na 25 minut w temperaturze pokojowej. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni C. piecz przez około 45 minut na złoty kolor. Wyjmij gotowe wypieki z piekarnika i przykryj ręcznikiem.

aromatyczne, rumiane i bardzo smaczne paszteciki z jagodami są gotowe. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy