bajgle paluszki z dżemem

pyszne dla rozpieszczonych słodyczy! Proste, szybkie i oryginalne! Zamiast jabłka możesz również użyć dżemu gruszkowego.
Anastazja LiuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 63 % 40 g
335 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty dla naszych palców z dżemem

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciepły(koniecznie ciepły!) mleko mieszamy z cukrem i drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj masło z mąką i proszkiem do pieczenia, zmiel wszystko na okruchy. zwiń kulkę i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, a następnie do lodówki na 40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj warstwę o grubości kilku milimetrów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój w trójkąty i posmaruj dżemem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zaparzamy rurkę do góry.

  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasze palce przed pieczeniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

najpierw musimy zagnieść ciasto. Aby to zrobić, weź ciepłe mleko (nie powinno być gorące, nie zimne, a mianowicie ciepłe) i rozcieńcz w nim cukier i drożdże. Odstawimy trochę w ciepłe miejsce, aż pojawi się" futro " (zwykle 5-10 minut).
w tym czasie weź margarynę i zmiel ją mąką na okruchy. Dodajemy tutaj proszek do pieczenia, a także nasze stojące mleko z drożdżami.
teraz zagniataj ciasto. Powinien być miękki, tłusty i elastyczny.
uformuj ciasto w kulkę i pozostaw w cieple na 15 minut. Następnie włóż ciasto do lodówki na 2/3 godziny.
czekali, aż ciasto "pasuje", poćwiczyli swoje sprawy. A teraz wyjmujemy nasze ciasto i dzielimy je na kilka części.
dobrze toczymy, aby grubość nie była większa niż 5-6 mm.
Wytnij Trójkąty z rozwałkowanego ciasta, małe, około 5-6 cm u podstawy i 10 cm długości. Umieść trochę dżemu u podstawy trójkąta i złóż rurkę w kierunku wierzchołka trójkąta. Po prostu nie przesadzaj z dżemem, może się spalić.
kładziemy palce na blasze do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i pozostaw na 15-20 minut.
gotowe palce z dżemem można posypać cukrem lub cukrem pudrem.
smacznego dla wszystkich!)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy