ciasto czekoladowe Pele w domu

delikatne ciasta nasączone syropem. Bardzo smaczne! Nie zrobiłam jeszcze ciasta na kefirze. Ciasta w tym torcie okazały się bardzo delikatne. Samo ciasto jest po prostu samą błogością! Jeśli jeszcze tego nie jadłeś , zrób to.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 20-26 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 62 % 36 g
313 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc przygotujmy produkty.Rozpuść masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj kakao i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj olej, kefir.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj sodę z octem, dobrze wymieszaj. I natychmiast dodaj do ciasta. Dodaj mąkę. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest płynne, dodaj 3 łyżki mąki. Ciasto powinno być jak na naleśniku lub jako gęsta śmietana. Przygotuj formularz. Przykryj papierem. Miałam 24cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zgodnie z przepisem rozprowadzamy 10 łyżek stołowych do formy i pieczemy w 180gr 30min. możesz podzielić ciasto na 4 części i upiec 4 ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy gotowe ciasto i wkładamy do ostygnięcia. To samo z innym testem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mam 4 ciasta. Jeden można zostawić do posypania ciasta. Ale zostawiłem je i spiekałem kolejne pół porcji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Robienie kremu. Ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie białe. To około 5 minut. Następnie dodaj mleko skondensowane w 3 etapach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasta namoczymy w syropie. Wymieszaj syrop, miałem czekoladę z wodą. Możesz dodać trochę koniaku lub likieru. I posmaruj krem. Krem można podzielić na równe części. Wtedy nasze warstwy będą równe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj całe ciasto kremem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Góra i boki też.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj ciasto na okruchy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I posyp całe ciasto. Zawsze wkładamy go do lodówki na noc. Miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy