Pizza w bułce-Bocconcini di Pizza

bułki o smaku pizzy lub pizza w stylu bułki. Bardzo ciekawe wykonanie pizzy. Ciasto jest bardzo proste ze zwykłych produktów. Taka pizza nie musi być cięta, ponieważ jest już podzielona na porcje. Wygodnie jest zabrać go ze sobą na piknik lub w drogę jako przekąskę.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 41 % 22 g
węglowodany 41 % 22 g
301 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę w bułce? Użyj mąki najwyższej jakości. Należy go przesiać, aby usunąć małe zanieczyszczenia, nasycić ciasto tlenem i dobrze wyrosło. Oliwa z oliwek jest używana w klasycznym przepisie na ciasto do pizzy. Ale można go zastąpić dowolnym innym rafinowanym olejem. Nie wyrzucaj solanki z mozzarelli - mogą zastąpić wodę do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij robić pizzę od ciasta. Podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. (Część wody zastąpiłem solanką z mozzarelli, z nią ciasto okazuje się smaczniejsze). Rozpuść w nim cukier i dodaj drożdże. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, określ temperaturę w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne, temperatura jest odpowiednia. Pozostaw w ciepłym miejscu na 5-15 minut, aby aktywować drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, 2 łyżki oleju roślinnego do ciasta i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić. Dlatego, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być miękkie, delikatne i lekko przylegać do dłoni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj miskę i ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj miskę folią spożywczą lub ręcznikiem, aby nie wyschło i dobrze się unosiło. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Czas zależy od właściwości drożdży i warunków, w jakich będzie się znajdować ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie. Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z bazylii, opłucz, osusz i posiekaj nożem. Czosnek obrać i umyć, pokroić wzdłuż goździka na 2 części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej roślinny. Piecz czosnek na średnim ogniu przez 2 minuty, podrzucając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do czosnku. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody, aby uzyskać gładką masę. Ciągle mieszając, zagotuj, dodaj bazylię i połowę suszonych ziół. Dusić jeszcze przez 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś Powstałą pastę do małego pojemnika i ostudź. Usuń czosnek, nie będzie już dla ciebie przydatny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój mozzarellę na 8 identycznych kawałków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto wzrośnie 1,5-2 razy, możesz przejść do formowania pizzy. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Rzuć z nich kulki. Ułożyć na poziomej powierzchni roboczej posypanej mąką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Uformuj pizze. Zrób pizze, smarując ręce olejem lub posypując mąką. Rozwałkuj ciasto na okrągłą warstwę o średnicy 5-6 cm, połóż łyżeczkę koncentratu pomidorowego na środku, mozzarellę na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podnieś krawędzie ciasta i ściśnij je razem. Ciasto nie powinno być zbyt napięte, w przeciwnym razie po upieczeniu może pęknąć i wypłynąć nadzienie. Przegapiłem to i kilka pizzy pękło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe pizze układaj szwem w dół w odległości od siebie na blasze do pieczenia pokrytej nieprzywierającym pergaminem. Posmaruj pizzę mlekiem na wierzchu i umieść na środkowej półce piekarnika. Dokładny czas gotowania zależy od możliwości piekarnika. Pieczę je w 12 minut w temperaturze 180 stopni w trybie góra + dół z konwekcją. Wymieszaj stopione masło, resztki warzyw i aromatyczne zioła. Posmaruj wierzch pizzy tą mieszanką.

pizze są bardzo smaczne. Nie stygną tak szybko, jak w klasycznej formie. Aby urozmaicić smak, nadzienie można dowolnie zmieniać.

takie pizze w bułce są bardzo lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy