skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę w bułce? Użyj mąki najwyższej jakości. Należy go przesiać, aby usunąć małe zanieczyszczenia, nasycić ciasto tlenem i dobrze wyrosło. Oliwa z oliwek jest używana w klasycznym przepisie na ciasto do pizzy. Ale można go zastąpić dowolnym innym rafinowanym olejem. Nie wyrzucaj solanki z mozzarelli - mogą zastąpić wodę do ciasta.
Krok 2:
Zacznij robić pizzę od ciasta. Podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. (Część wody zastąpiłem solanką z mozzarelli, z nią ciasto okazuje się smaczniejsze). Rozpuść w nim cukier i dodaj drożdże. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, określ temperaturę w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne, temperatura jest odpowiednia. Pozostaw w ciepłym miejscu na 5-15 minut, aby aktywować drożdże.
Krok 3:
Dodaj sól, 2 łyżki oleju roślinnego do ciasta i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić. Dlatego, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 4:
Ciasto powinno być miękkie, delikatne i lekko przylegać do dłoni.
Krok 5:
Posmaruj miskę i ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj miskę folią spożywczą lub ręcznikiem, aby nie wyschło i dobrze się unosiło. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Czas zależy od właściwości drożdży i warunków, w jakich będzie się znajdować ciasto.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie. Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z bazylii, opłucz, osusz i posiekaj nożem. Czosnek obrać i umyć, pokroić wzdłuż goździka na 2 części.
Krok 7:
Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej roślinny. Piecz czosnek na średnim ogniu przez 2 minuty, podrzucając.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy do czosnku. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody, aby uzyskać gładką masę. Ciągle mieszając, zagotuj, dodaj bazylię i połowę suszonych ziół. Dusić jeszcze przez 2 minuty.
Krok 9:
Przenieś Powstałą pastę do małego pojemnika i ostudź. Usuń czosnek, nie będzie już dla ciebie przydatny.
Krok 10:
Pokrój mozzarellę na 8 identycznych kawałków.
Krok 11:
Gdy ciasto wzrośnie 1,5-2 razy, możesz przejść do formowania pizzy. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.
Krok 12:
Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Rzuć z nich kulki. Ułożyć na poziomej powierzchni roboczej posypanej mąką.
Krok 13:
Uformuj pizze. Zrób pizze, smarując ręce olejem lub posypując mąką. Rozwałkuj ciasto na okrągłą warstwę o średnicy 5-6 cm, połóż łyżeczkę koncentratu pomidorowego na środku, mozzarellę na wierzchu.
Krok 14:
Podnieś krawędzie ciasta i ściśnij je razem. Ciasto nie powinno być zbyt napięte, w przeciwnym razie po upieczeniu może pęknąć i wypłynąć nadzienie. Przegapiłem to i kilka pizzy pękło.
Krok 15:
Gotowe pizze układaj szwem w dół w odległości od siebie na blasze do pieczenia pokrytej nieprzywierającym pergaminem. Posmaruj pizzę mlekiem na wierzchu i umieść na środkowej półce piekarnika. Dokładny czas gotowania zależy od możliwości piekarnika. Pieczę je w 12 minut w temperaturze 180 stopni w trybie góra + dół z konwekcją. Wymieszaj stopione masło, resztki warzyw i aromatyczne zioła. Posmaruj wierzch pizzy tą mieszanką.
pizze są bardzo smaczne. Nie stygną tak szybko, jak w klasycznej formie. Aby urozmaicić smak, nadzienie można dowolnie zmieniać.
takie pizze w bułce są bardzo lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g