tarta z piklami

Przygotuj proste ciasto o oryginalnym smaku dla swojej rodziny! Ciasto z piklami jest łatwe do zrobienia i bardzo szybkie. I co ważne, produkty dla niego potrzebują budżetu i najbardziej zwykłych - każda gospodyni domowa ma takie w kuchni. Czarny sezam jest używany jako dekoracja, ale jest opcjonalny. Możesz ozdobić gotowe ciasto zwykłym sezamem i czymś innym według własnego gustu. Na przykład siemię lniane lub nawet nasiona słonecznika.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 37 % 15 g
węglowodany 39 % 16 g
229 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, nie zimne ani gorące. Wlej go do dużej głębokiej miski. Dodaj drożdże do mleka, wlej cukier granulowany i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj stopione i schłodzone masło do mleka, ponownie wymieszaj.

2. Przesiej mąkę pszenną i stopniowo, dodaj ją w częściach do płynnej mieszanki. Zaczynamy ugniatać ciasto rękami. Ugniataj, aż będzie gładka. W tym procesie smarujemy ręce olejem roślinnym, aby ciasto się do nich nie przykleiło. Ciasto powinno stać się dość gładkie, miękkie. Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy na dnie miski, dokręcamy ją na wierzchu folią spożywczą i ogrzewamy na 20 minut.

3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie, dla którego kroimy ogórki na małe kostki. Kostki ogórka układamy na sicie, aby nadmiar płynu był szklany. Podczas gdy ogórki są na sicie, obierz jajka na twardo. Powinny być schłodzone.Pokrój jajka w kostkę. Drobno posiekaj wstępnie umytą i wysuszoną zieloną cebulę. Trzy sery na tarce. W dużej misce wymieszaj ogórki, zieloną cebulę i starty ser. Dodaj zmielony czarny pieprz i ponownie wymieszaj nadzienie.

4. Wyjmij ciasto, rozłóż je na powierzchni roboczej posypanej mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy kulkę. Ciasto rozwałkowujemy na 2 warstwy, z których jedną układamy w naczyniu do pieczenia pokrytym pergaminem. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie na cieście. Przykryj wierzch drugą warstwą ciasta i ściśnij krawędzie. Posyp ciasto sezamem.

5. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 minut-do zarumienienia.

ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy