skład / składniki
metoda gotowania
1. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, nie zimne ani gorące. Wlej go do dużej głębokiej miski. Dodaj drożdże do mleka, wlej cukier granulowany i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj stopione i schłodzone masło do mleka, ponownie wymieszaj.
2. Przesiej mąkę pszenną i stopniowo, dodaj ją w częściach do płynnej mieszanki. Zaczynamy ugniatać ciasto rękami. Ugniataj, aż będzie gładka. W tym procesie smarujemy ręce olejem roślinnym, aby ciasto się do nich nie przykleiło. Ciasto powinno stać się dość gładkie, miękkie. Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy na dnie miski, dokręcamy ją na wierzchu folią spożywczą i ogrzewamy na 20 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie, dla którego kroimy ogórki na małe kostki. Kostki ogórka układamy na sicie, aby nadmiar płynu był szklany. Podczas gdy ogórki są na sicie, obierz jajka na twardo. Powinny być schłodzone.Pokrój jajka w kostkę. Drobno posiekaj wstępnie umytą i wysuszoną zieloną cebulę. Trzy sery na tarce. W dużej misce wymieszaj ogórki, zieloną cebulę i starty ser. Dodaj zmielony czarny pieprz i ponownie wymieszaj nadzienie.
4. Wyjmij ciasto, rozłóż je na powierzchni roboczej posypanej mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy kulkę. Ciasto rozwałkowujemy na 2 warstwy, z których jedną układamy w naczyniu do pieczenia pokrytym pergaminem. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie na cieście. Przykryj wierzch drugą warstwą ciasta i ściśnij krawędzie. Posyp ciasto sezamem.
5. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 minut-do zarumienienia.
ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g