skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia i wymieszaj.
2. Ubij jajka mikserem. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk. Podczas ubijania jajek dodaj cały cukier do ciasta i doprowadź masę do puszystości i jasnożółtego koloru.
3. Do masy jajecznej dodaj mleko i olej roślinny (dowolny rafinowany). Wymieszać.
4. Teraz dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia do płynnej mieszanki. Musisz to zrobić szybko i ostrożnie. Ciasto jest gotowe.
5. Połowa biszkoptu będzie biała, połowa czekoladowa. Przykryj głęboką blachę do pieczenia pergaminem i ustaw ją pod kątem, aby wylane na nią ciasto nie rozprzestrzeniło się na cały obszar. Wlej połowę ciasta na blachę do pieczenia (najlepiej 32 na 38 cm). Nie zwlekaj, przesiej kakao do pozostałego ciasta, wymieszaj i wlej ciasto na drugą połowę blachy do pieczenia, umieszczając je teraz poziomo. Jeśli chcesz, możesz zagnieść oba ciasta osobno i upiec biszkopt w foremkach do ciasta.
6. Piec biszkopt w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
7. Pozostaw gotowy biszkopt na 2-3 godziny, całkowicie ostudź i odstaw trochę. Następnie ostrożnie zdejmij z niego papier do pieczenia.
8. Wytnij z biszkoptu okrąg o średnicy około 24 cm. Jeśli pokroisz środek - spód ciasta będzie dwukolorowy, to interesujące. Pokrój powstałe ciasto na dwa, jeden będzie dnem ciasta. Jeśli masz cienki biszkopt-lepiej nie ciąć. Pozostałe kawałki biszkoptu i drugą część koła pokroić w kostkę o boku 1-1, 5 cm.
9. Namocz żelatynę w syropie z ananasów w puszkach lub w wodzie. Pozostaw do spęcznienia, a następnie podgrzej trochę, aby doprowadzić tę mieszaninę do gładkości.
10. Ubij śmietanę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Odcedź żelatynę do kwaśnej śmietany i wymieszaj. Krem jest gotowy. Jest płynny, ale żelatyna zacznie działać, a krem zgęstnieje.
11. Na półmisku ułożyć koło biszkoptowe i lekko posmarować kremem. Następnie na zmianę układaj ananasy i kawałki biszkoptu, polewając wszystko kremem. Od czasu do czasu zagęszczaj ciasto rękami, aby nie pozostały puste przestrzenie. Po uformowaniu ciasta przykryj kremem i wyślij do lodówki na 3-12 godzin.
12. Do lukru połącz czekoladę i masło i rozpuść. Udekoruj ciasto powstałym lukrem, włóż do lodówki na pół godziny i to wszystko.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g