Wiedeńskie bułeczki rodzynkowe
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek zagniatamy ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj przesianą mąkę, mleko i drożdże i pozostaw na 4 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie przygotowujemy ciasto.
aby to zrobić, ubij jajka z cukrem, sodą, wanilią i cukrem. Następnie dodaj ciasto, olej do tej masy i dobrze wymieszaj. Dodaj umyte i suszone rodzynki. Zagnieść ciasto. Następnie dzielimy go na równe części. Rozwałkuj każdy kawałek w średniej wielkości kiełbasę, a następnie zwiń go w precel. Teraz kładziemy wszystkie nasze precle na natłuszczonej blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, po posypaniu cukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g