skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić ciasto Cwietajewskie z malinami? Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego jedzenie. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby się rozgrzało i dobrze zmiękło. Wybierz wysokiej jakości, naturalny produkt, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:

Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci, ale także nasycisz je tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i smaczniejsze. Połącz mąkę z miękkim masłem i zmiel wszystko rękami na okruchy.
Krok 3:

Dodaj śmietanę i zagnieść miękkie ciasto kruche.
Krok 4:

Włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 5:

W międzyczasie zajmij się farszem. Przygotuj dla niej jedzenie. Ilość cukru będzie zależeć od kwasu malinowego-zmieniaj go według własnych upodobań. Możesz wziąć skrobię kukurydzianą, potrzebujesz jej dwa razy więcej.
Krok 6:

Jak zrobić nadzienie? Maliny umyć i osuszyć. Przykryj jagody skrobią i cukrem. Delikatnie wymieszaj.
Krok 7:

Przygotuj produkty do nalewania. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć wanilinę.
Krok 8:

Jak zrobić wypełnienie? Ubij jajko z cukrem i cukrem waniliowym, aż wybielą i zwiększą objętość.
Krok 9:

Dodaj mąkę i ponownie ubij masę.
Krok 10:

Rozłóż śmietanę.
Krok 11:

Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 12:

Rozwałkuj schłodzone ciasto na warstwę i włóż do formy, tworząc boki.
Krok 13:

Rozłóż nadzienie malinowe na cieście.
Krok 14:

Napełnij jagody kwaśną śmietaną. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut, aż się zrumieni. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości formy. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g

