ciasto Cwietajewskie z malinami

oryginalny, piękny, soczysty, najsmaczniejszy! Ciasto cwietajewskie z malinami to jedna z opcji przygotowania słynnego dania, w którym zamiast zwykłych jabłek stosuje się maliny. Jagody sprawiają, że ciasto jest niesamowicie aromatyczne, delikatne i bardzo smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 68 % 30 g
222 kcal
IG: 23 / 3 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Cwietajewskie z malinami? Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego jedzenie. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby się rozgrzało i dobrze zmiękło. Wybierz wysokiej jakości, naturalny produkt, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci, ale także nasycisz je tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i smaczniejsze. Połącz mąkę z miękkim masłem i zmiel wszystko rękami na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę i zagnieść miękkie ciasto kruche.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż do lodówki na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zajmij się farszem. Przygotuj dla niej jedzenie. Ilość cukru będzie zależeć od kwasu malinowego-zmieniaj go według własnych upodobań. Możesz wziąć skrobię kukurydzianą, potrzebujesz jej dwa razy więcej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić nadzienie? Maliny umyć i osuszyć. Przykryj jagody skrobią i cukrem. Delikatnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty do nalewania. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć wanilinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak zrobić wypełnienie? Ubij jajko z cukrem i cukrem waniliowym, aż wybielą i zwiększą objętość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę i ponownie ubij masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż śmietanę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj schłodzone ciasto na warstwę i włóż do formy, tworząc boki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż nadzienie malinowe na cieście.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij jagody kwaśną śmietaną. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut, aż się zrumieni. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości formy. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy