Wołowina z ziemniakami i grzybami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wołowinę myjemy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, mieszamy.
2. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w cienkie plasterki, włóż do osobnej miski. Dodaj śmietanę, sól, bazylię i majeranek, wymieszaj.
3. Umyj pieczarki, pokrój w cienkie plasterki. Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski.
4. Nasmaruj formę żaroodporną olejem roślinnym, rozłóż wołowinę, a następnie cebulę, na wierzchu cebuli-pieczarki. Lekko posolić warstwę grzybów, posypać majerankiem, a następnie ułożyć ziemniaki.
5. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy wołowinę z ziemniakami i grzybami przez 60 minut.
6. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki, wlej porcje i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal / 100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal / 100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g