Wołowina z ziemniakami i grzybami

obiad w piekarniku-pyszny i bardzo apetyczny! Wołowinę z ziemniakami i grzybami można podawać na lunch lub kolację, danie jest obfite i całkowicie niezależne. Pod koniec gotowania ziemniaki można spać z tartym serem, ale jest to opcjonalne. Możesz także zmienić zestaw przypraw i ziół, dostosowując smak według własnego uznania.
AselekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 35 % 8 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Wołowinę myjemy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, mieszamy.

2. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w cienkie plasterki, włóż do osobnej miski. Dodaj śmietanę, sól, bazylię i majeranek, wymieszaj.

3. Umyj pieczarki, pokrój w cienkie plasterki. Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski.

4. Nasmaruj formę żaroodporną olejem roślinnym, rozłóż wołowinę, a następnie cebulę, na wierzchu cebuli-pieczarki. Lekko posolić warstwę grzybów, posypać majerankiem, a następnie ułożyć ziemniaki.

5. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy wołowinę z ziemniakami i grzybami przez 60 minut.

6. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki, wlej porcje i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal / 100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal / 100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy