Brownie z twarogiem i wiśniami

Spróbuj pysznego deseru czekoladowego na herbatę. Bardzo smaczny deser czekoladowy z dodatkiem warstwy twarogowej spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Świetnie nadaje się zarówno do herbaty, jak i do kawy. Przygotuj go dla swojej rodziny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 30 % 19 g
węglowodany 57 % 36 g
321 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować warstwę czekolady, włóż masło do małej chochli, podpal i rozpuść.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj do niego połamaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę należy całkowicie wymieszać z masłem. Schłodzić masę czekoladową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie w osobnej misce połącz jajka z cukrem i trochę je ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę z sodą. Wymieszaj masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj masę czekoladową. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naczynie do pieczenia (22 cm) wyłożyć papierem do gotowania. Włóż ciasto czekoladowe do formy. Powinien być wystarczająco gruby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Warstwę twarogu można przygotować w tej samej misce, w której mieszano masę czekoladową (jest to wygodne, aby nie rozmazać nadmiaru naczyń). Połącz jajka z twarogiem, cukrem, skrobią i wanilią. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż gotową masę twarogową na wierzchu warstwy czekolady.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż jagody wiśni na całej powierzchni i utop je trochę w cieście. Wiśnie mogą być używane mrożone. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 45 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe brownie powinno być trochę z wilgotnym czekoladowym środkiem. A po wyjęciu z piekarnika warstwa twarogu będzie wydawać się płynna. Dlatego pozostaw brownie w formie, aż całkowicie ostygnie. Gdy główne ciepło wyjdzie, możesz umieścić je w lodówce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby proporcje warstwy twarogu można zmniejszyć. Wtedy będzie bardziej czekoladowy. Ale to już według własnego gustu!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Miłej herbaty!

użyj gorzkiej czekolady, aby zrobić warstwę czekolady. Ma bogatszy smak czekolady.
możesz zrobić brownie w formie ciast, ale w tej formie będą cieńsze. Aby to zrobić, musisz wziąć bardziej przestronną blachę do pieczenia i rozłożyć warstwy cienko jedna na drugiej.
a dla miłośników czekolady mogę zasugerować polewanie wierzchu brownie polewą czekoladową. W tej wersji będzie również bardzo smaczny.
jasne, to wcale nie jest deser dietetyczny, ale czasami możesz się rozpieszczać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal / 100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy