Samsa z wołowiną z ciasta francuskiego

lekkie i przewiewne ciasta francuskie! Gotowanie jest takie proste! Samsa to tradycyjne danie kaukaskie, w przygotowaniu którego wykorzystuje się tłuszcz jagnięcy i inne rzadkie produkty. Uproszczona wersja z dostosowaną listą produktów jest łatwiejsza do przygotowania. Samsa okazuje się apetyczna, przewiewna, bardzo smaczna. Będzie to świetna przekąska w ciągu dnia, można ją również przygotować na stole dla gości.
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 34 % 16 g
węglowodany 45 % 21 g
272 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

oryginalny przepis na samsę obejmuje domowe przygotowanie ciasta francuskiego. Wykorzystuje tłuszcz jagnięcy, dzięki czemu ciasto jest gęste i ciężkie. Takie ciasto jest dość trudne do samodzielnego przygotowania, prawie niemożliwe do znalezienia w zwykłych sklepach, więc zastępujemy je zwykłym francuskim i cieszymy się dostosowanym przepisem na wspaniałą samsę.

najlepszym nadzieniem do klasycznej samsy jest wołowina. Dla odmiany możesz użyć dowolnego innego rodzaju mięsa lub ziemniaków, dyni lub mieszanki dyni z posiekanym mięsem.

pokrój świeże mięso w drobną kostkę. Lepiej nie przewijać maszynki do mięsa-Samsa okaże się smaczniejsza i bardziej soczysta. W tym procesie dodajemy masło-urozmaici smak i poprawi konsystencję. Jeśli chcesz, możesz dodać tłuszcz z ogona zamiast masła i śmietany, jak to jest w kuchni kaukaskiej.

cebulę obieramy, myjemy, odsłuchujemy i kroimy w cienkie paski. Lepiej też nie przewijać w maszynce do mięsa i nie mielić blenderem-powinny być małe soczyste kawałki.

połącz mięso z cebulą, dodaj śmietanę, sól, czarny pieprz, Zira.

możesz zapewnić gotową teksturę Samse, która jest jak najbardziej zbliżona do oryginalnej receptury, za pomocą specjalnego wałka. Miękkie ciasto francuskie rozwałkować cienką warstwą, zwinąć w rolkę i pokroić w krążki o grubości około 1,5 cm.

Odwróć każdy kawałek, zwiń go w cienki okrąg, rozłóż nadzienie na środku.

ściśnij kopertę w kształcie trójkąta i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

ubij jajko w filiżance widelcem, posmaruj powierzchnię surowej samsy i posyp sezamem lub innym proszkiem, jeśli chcesz.

piecz samsę w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 25 minut na złoty kolor.

można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy