skład / składniki
metoda gotowania
oryginalny przepis na samsę obejmuje domowe przygotowanie ciasta francuskiego. Wykorzystuje tłuszcz jagnięcy, dzięki czemu ciasto jest gęste i ciężkie. Takie ciasto jest dość trudne do samodzielnego przygotowania, prawie niemożliwe do znalezienia w zwykłych sklepach, więc zastępujemy je zwykłym francuskim i cieszymy się dostosowanym przepisem na wspaniałą samsę.
najlepszym nadzieniem do klasycznej samsy jest wołowina. Dla odmiany możesz użyć dowolnego innego rodzaju mięsa lub ziemniaków, dyni lub mieszanki dyni z posiekanym mięsem.
pokrój świeże mięso w drobną kostkę. Lepiej nie przewijać maszynki do mięsa-Samsa okaże się smaczniejsza i bardziej soczysta. W tym procesie dodajemy masło-urozmaici smak i poprawi konsystencję. Jeśli chcesz, możesz dodać tłuszcz z ogona zamiast masła i śmietany, jak to jest w kuchni kaukaskiej.
cebulę obieramy, myjemy, odsłuchujemy i kroimy w cienkie paski. Lepiej też nie przewijać w maszynce do mięsa i nie mielić blenderem-powinny być małe soczyste kawałki.
połącz mięso z cebulą, dodaj śmietanę, sól, czarny pieprz, Zira.
możesz zapewnić gotową teksturę Samse, która jest jak najbardziej zbliżona do oryginalnej receptury, za pomocą specjalnego wałka. Miękkie ciasto francuskie rozwałkować cienką warstwą, zwinąć w rolkę i pokroić w krążki o grubości około 1,5 cm.
Odwróć każdy kawałek, zwiń go w cienki okrąg, rozłóż nadzienie na środku.
ściśnij kopertę w kształcie trójkąta i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
ubij jajko w filiżance widelcem, posmaruj powierzchnię surowej samsy i posyp sezamem lub innym proszkiem, jeśli chcesz.
piecz samsę w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 25 minut na złoty kolor.
można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g