ciasto jagodowo-kwaśne
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
miękkie masło zmielić z cukrem (175 g), dodać 1 jajko, sodę, mąkę, 1 łyżeczkę.sok z cytryny, kakao i zagnieść ciasto. Wstaw do lodówki na 20 minut.
w tym czasie zrób nadzienie: ubij śmietanę, cukier (175 g), cukier waniliowy, 2 jajka i skrobię. Dodaj jagody, kiwi. Wszystko dobrze wymieszaj.
wyjmij ciasto, włóż je do formy i zrób boki. Wlać nadzienie. Piec w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze około 180 stopni.
w tym czasie zrób nadzienie: ubij śmietanę, cukier (175 g), cukier waniliowy, 2 jajka i skrobię. Dodaj jagody, kiwi. Wszystko dobrze wymieszaj.
wyjmij ciasto, włóż je do formy i zrób boki. Wlać nadzienie. Piec w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze około 180 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal / 100g