rurki z orzechami

Słodkie słomki z delikatnym orzechowym nadzieniem! Bardzo smaczne! Jeśli goście są na wyciągnięcie ręki i nie mają nic do traktowania, wspaniały przepis na pyszne rurki orzechowe zawsze pomoże. Są przygotowywane łatwo i szybko, z dostępnych składników, które prawdopodobnie ma każda gospodyni domowa w kuchni.
Adela♥♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 37 % 29 g
węglowodany 53 % 41 g
444 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

na początek zajmijmy się słodkim nadzieniem. Orzechy włoskie smażyć na suchej patelni lub na blasze do pieczenia na przyjemny złoty kolor. Obierz i wyślij do moździerza. Dobrze zmiażdż orzechy, aby stały się tłuste. Jeśli nie ma moździerza z tłuczkiem, możesz je stłumić wałkiem do ciasta, ale zdecydowanie musisz osiągnąć stan oleisty. Wymieszaj masę orzechową z cukrem pudrem, syropem lub miodem. Nadzienie jest lepkie i bardzo aromatyczne.

teraz włącz piekarnik na 200 stopni i przykryj blachę do pieczenia pergaminem i lekko posmaruj masłem.

przystępujemy do testu. Wymieszaj mąkę pszenną z sodą i przesiej do miski, aby pozbyć się zanieczyszczeń i nasycić tlenem.

w innej misce połącz jajko, cukier, śmietanę, sól i cukier waniliowy. Wszystkie składniki są dokładnie mielone, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą.

zmiękczone masło lub margarynę ubijamy do puszystości. Stopniowo zaczynamy wprowadzać mieszankę śmietanowo-jajeczną bez wyłączania miksera. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy mikser, wlewamy pierwszą prawie całą mąkę i kontynuujemy wyrabianie ręcznie, starając się jak najszybciej zagnieść miękkie ciasto. Zbyt długie ugniatanie, a także nadmiar mąki, doprowadzi do dokręcenia masy, a produkty będą twarde i szorstkie. Dlatego musisz pracować szybko.

podziel całe ciasto na dwie części i rozwałkuj je na ciasta o grubości 1 cm, stale przycinając krawędzie, aby uzyskać prostokątną warstwę. Pokrój ciasto na małe długie czworoboki i umieść obfitą warstwę nadzienia na środku każdego. Delikatnie ściśnij krawędzie i lekko zwiń rolkę ręką na stole, aby wygładzić szew.

ostrożnie przenieś każdą rurkę na blachę do pieczenia i piecz przez 15-20 minut, aż się zarumieni. Czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika. Posyp cukrem pudrem i podawaj.

przepyszne wypieki! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy