skład / składniki
metoda gotowania
na początek zajmijmy się słodkim nadzieniem. Orzechy włoskie smażyć na suchej patelni lub na blasze do pieczenia na przyjemny złoty kolor. Obierz i wyślij do moździerza. Dobrze zmiażdż orzechy, aby stały się tłuste. Jeśli nie ma moździerza z tłuczkiem, możesz je stłumić wałkiem do ciasta, ale zdecydowanie musisz osiągnąć stan oleisty. Wymieszaj masę orzechową z cukrem pudrem, syropem lub miodem. Nadzienie jest lepkie i bardzo aromatyczne.
teraz włącz piekarnik na 200 stopni i przykryj blachę do pieczenia pergaminem i lekko posmaruj masłem.
przystępujemy do testu. Wymieszaj mąkę pszenną z sodą i przesiej do miski, aby pozbyć się zanieczyszczeń i nasycić tlenem.
w innej misce połącz jajko, cukier, śmietanę, sól i cukier waniliowy. Wszystkie składniki są dokładnie mielone, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą.
zmiękczone masło lub margarynę ubijamy do puszystości. Stopniowo zaczynamy wprowadzać mieszankę śmietanowo-jajeczną bez wyłączania miksera. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy mikser, wlewamy pierwszą prawie całą mąkę i kontynuujemy wyrabianie ręcznie, starając się jak najszybciej zagnieść miękkie ciasto. Zbyt długie ugniatanie, a także nadmiar mąki, doprowadzi do dokręcenia masy, a produkty będą twarde i szorstkie. Dlatego musisz pracować szybko.
podziel całe ciasto na dwie części i rozwałkuj je na ciasta o grubości 1 cm, stale przycinając krawędzie, aby uzyskać prostokątną warstwę. Pokrój ciasto na małe długie czworoboki i umieść obfitą warstwę nadzienia na środku każdego. Delikatnie ściśnij krawędzie i lekko zwiń rolkę ręką na stole, aby wygładzić szew.
ostrożnie przenieś każdą rurkę na blachę do pieczenia i piecz przez 15-20 minut, aż się zarumieni. Czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika. Posyp cukrem pudrem i podawaj.
przepyszne wypieki! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g