skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki w mundurkach w folii? Przygotuj wszystkie składniki. Do pieczenia wybierz odmiany ziemniaków z dużą ilością skrobi i cienką skórką, dzięki czemu będziesz w 100% pewien, że dobrze się upiecze. Wybierz także bulwy średniej wielkości, bez uszkodzeń. Weź gęstą folię. Pokrój świeży rozmaryn na dziesięć gałązek po jednej na każdego ziemniaka.
Krok 2:
Dokładnie umyj bulwy pod bieżącą wodą za pomocą puszki. Osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Przekłuj stare ziemniaki ze wszystkich stron widelcem. Młode ziemniaki są wystarczająco dobrze spłukane szczotką.
Krok 3:
Posmaruj każdy ziemniak ze wszystkich stron oliwą z oliwek za pomocą silikonowej szczotki . Zamiast oliwy z oliwek odpowiedni jest rafinowany olej słonecznikowy.
Krok 4:
Pokrój folię na kwadraty o odpowiednim rozmiarze. Połóż ziemniaki na środku każdego kwadratu, połóż gałązki rozmarynu na wierzchu. Ostrożnie zawiń bulwy w folię. Możesz przenieść ziemniaki w folii na blachę do pieczenia lub gotować bezpośrednio na ruszcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. Pamiętaj, że piekarniki pieczą się inaczej, ponieważ Czas pieczenia może się różnić.
Krok 5:
Gotowe ziemniaki nabiorą złotej & quot; opalenizny & quot; na wierzchu, a wewnątrz będą miękkie. Możesz podawać ziemniaki bezpośrednio w folii. Będzie wygodnie jeść i nie trzeba myć naczyń.)
Krok 6:
Pieczony ziemniak w mundurze w folii jest dość samowystarczalnym daniem, ale nadaje się również jako dodatek. Gorące ziemniaki można po prostu podawać z czosnkiem lub innym sosem według własnego uznania. Świeże zioła lub marynaty, takie jak kapusta kiszona, ogórki kiszone lub marynowane, są również odpowiednie jako akompaniament.
jeśli chcesz, możesz dodać do oliwy z oliwek aromatyczne suche przyprawy, takie jak włoskie zioła.
rozmaryn można zastąpić tymiankiem lub gałązkami świeżego koperku.
przed podaniem ziemniaki można posypać solą morską lub polać sosem czosnkowym z posiekanym świeżym koperkiem. W takim towarzystwie ziemniaki będą bardzo aromatyczne i apetyczne!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g