ziemniaki w mundurkach w folii

nie jest to łatwiejsze, przydatne, niedrogie, smaczne, dla całej rodziny! Ziemniaki w mundurkach w folii-danie dostępne dla wszystkich w pośpiechu! Przepis z kategorii leniwych, ponieważ czas, pieniądze i wysiłek są tutaj Minimalne. Pieczone w ten sposób ziemniaki są uniwersalnym dodatkiem, nadają się zarówno do mięsa, jak i ryb.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 75 % 18 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki w mundurkach w folii? Przygotuj wszystkie składniki. Do pieczenia wybierz odmiany ziemniaków z dużą ilością skrobi i cienką skórką, dzięki czemu będziesz w 100% pewien, że dobrze się upiecze. Wybierz także bulwy średniej wielkości, bez uszkodzeń. Weź gęstą folię. Pokrój świeży rozmaryn na dziesięć gałązek po jednej na każdego ziemniaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj bulwy pod bieżącą wodą za pomocą puszki. Osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Przekłuj stare ziemniaki ze wszystkich stron widelcem. Młode ziemniaki są wystarczająco dobrze spłukane szczotką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj każdy ziemniak ze wszystkich stron oliwą z oliwek za pomocą silikonowej szczotki . Zamiast oliwy z oliwek odpowiedni jest rafinowany olej słonecznikowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój folię na kwadraty o odpowiednim rozmiarze. Połóż ziemniaki na środku każdego kwadratu, połóż gałązki rozmarynu na wierzchu. Ostrożnie zawiń bulwy w folię. Możesz przenieść ziemniaki w folii na blachę do pieczenia lub gotować bezpośrednio na ruszcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. Pamiętaj, że piekarniki pieczą się inaczej, ponieważ Czas pieczenia może się różnić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ziemniaki nabiorą złotej & quot; opalenizny & quot; na wierzchu, a wewnątrz będą miękkie. Możesz podawać ziemniaki bezpośrednio w folii. Będzie wygodnie jeść i nie trzeba myć naczyń.)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczony ziemniak w mundurze w folii jest dość samowystarczalnym daniem, ale nadaje się również jako dodatek. Gorące ziemniaki można po prostu podawać z czosnkiem lub innym sosem według własnego uznania. Świeże zioła lub marynaty, takie jak kapusta kiszona, ogórki kiszone lub marynowane, są również odpowiednie jako akompaniament.

jeśli chcesz, możesz dodać do oliwy z oliwek aromatyczne suche przyprawy, takie jak włoskie zioła.

rozmaryn można zastąpić tymiankiem lub gałązkami świeżego koperku.

przed podaniem ziemniaki można posypać solą morską lub polać sosem czosnkowym z posiekanym świeżym koperkiem. W takim towarzystwie ziemniaki będą bardzo aromatyczne i apetyczne!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy