diabelskie ciasto czekoladowe

najlepszy przepis na ciasto czekoladowe! Idealny smak! Ciasto & quot; diabelskie Jedzenie & quot; to prawdziwa uczta dla miłośników elitarnych smaków. Ten deser po prostu nie może pozostać obojętny, zakochujesz się w nim od pierwszego kęsa, a chęć gotowania pojawia się raz po raz!
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 37 % 23 g
węglowodany 52 % 32 g
373 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

aby uzyskać idealne ciasto, ciasta należy piec tylko w dobrze rozgrzanym piekarniku. Od tego zaczynamy proces, włączamy go o 180 stopni lub 160, jeśli planujesz piec w trybie konwekcji. Formy smarujemy masłem lub wykładamy papierem pergametowym.

na początek parzymy kawę, powinna to być najlepsza kawa, jaką można znaleźć. Koniecznie mocny i bez cukru. W głębokiej szklanej misce połącz kawę bez fusów i masło, włóż do łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuści.

zdejmij z ognia, natychmiast dodaj kakao i czekoladę, po rozbiciu na kawałki. Mieszaj szpatułką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie kolej na cukier i ekstrakt waniliowy. Najlepiej jest użyć brązowego cukru, ale można go zastąpić białym, zmniejszając ilość o 50 gramów (biały cukier jest nieco słodszy). Mieszaj masę, aż cukier się rozpuści.

dodaj jajka i żółtka do mieszanki czekoladowej, powinny być zimne, natychmiast z lodówki. Ubij mikserem, aż składniki zostaną całkowicie równomiernie połączone. W osobnej misce przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wlać do płynnej bazy i wymieszać mikserem.

ciasto jest gotowe rozprowadzamy je między foremkami i pieczemy przez około 30-40 minut. Biszkopt jest całkowicie gotowy, gdy drewniany szpikulec wyjdzie suchy. Gotowe ciasta schładzamy przez kwadrans w formach, a następnie wyjmujemy i schładzamy na ruszcie.

podczas procesu chłodzenia zajmiemy się przygotowaniem glazury. W łaźni wodnej rozpuść czekoladę. W innym rondlu połącz masło, cukier, sól i śmietanę. Z cukrem robimy dokładnie to samo, co w ciastach, możemy zastąpić białym, ale zmniejszyć o 50 gramów. Ogrzewamy w łaźni wodnej, mieszając, aż mieszanina stanie się jednorodna.

gdy obie masy są jednorodne, w trzech etapach wlej kremową mieszankę do czekolady, ciągle mieszając. Gdy wszystko będzie gotowe, dodaj śmietanę i wymieszaj. Jednorodną mieszaninę pozostawia się do ostygnięcia, aż będzie wystarczająco gęsta, aby rozprowadzić się jak krem.

gdy ciasta i krem czekoladowy są wystarczająco chłodne, przystępujemy do montażu ciasta. W razie potrzeby przycinamy ciasta na obwodzie, aby krawędzie ciasta były równe. Rozłóż pierwsze ciasto na podłożu do ciasta, posmaruj je kremem, a następnie drugim, ponownie śmietaną i trzecim ciastem.

pokryj boki ciasta lukrem,a następnie górę. Nakładamy go szpatułką i pięknie rozprowadzamy, lekko dociskając, aby uzyskać wzory. Prawdziwe ciasto czekoladowe jest gotowe, należy je schłodzić i można je podawać z herbatą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy