skład / składniki
metoda gotowania
aby uzyskać idealne ciasto, ciasta należy piec tylko w dobrze rozgrzanym piekarniku. Od tego zaczynamy proces, włączamy go o 180 stopni lub 160, jeśli planujesz piec w trybie konwekcji. Formy smarujemy masłem lub wykładamy papierem pergametowym.
na początek parzymy kawę, powinna to być najlepsza kawa, jaką można znaleźć. Koniecznie mocny i bez cukru. W głębokiej szklanej misce połącz kawę bez fusów i masło, włóż do łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuści.
zdejmij z ognia, natychmiast dodaj kakao i czekoladę, po rozbiciu na kawałki. Mieszaj szpatułką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie kolej na cukier i ekstrakt waniliowy. Najlepiej jest użyć brązowego cukru, ale można go zastąpić białym, zmniejszając ilość o 50 gramów (biały cukier jest nieco słodszy). Mieszaj masę, aż cukier się rozpuści.
dodaj jajka i żółtka do mieszanki czekoladowej, powinny być zimne, natychmiast z lodówki. Ubij mikserem, aż składniki zostaną całkowicie równomiernie połączone. W osobnej misce przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wlać do płynnej bazy i wymieszać mikserem.
ciasto jest gotowe rozprowadzamy je między foremkami i pieczemy przez około 30-40 minut. Biszkopt jest całkowicie gotowy, gdy drewniany szpikulec wyjdzie suchy. Gotowe ciasta schładzamy przez kwadrans w formach, a następnie wyjmujemy i schładzamy na ruszcie.
podczas procesu chłodzenia zajmiemy się przygotowaniem glazury. W łaźni wodnej rozpuść czekoladę. W innym rondlu połącz masło, cukier, sól i śmietanę. Z cukrem robimy dokładnie to samo, co w ciastach, możemy zastąpić białym, ale zmniejszyć o 50 gramów. Ogrzewamy w łaźni wodnej, mieszając, aż mieszanina stanie się jednorodna.
gdy obie masy są jednorodne, w trzech etapach wlej kremową mieszankę do czekolady, ciągle mieszając. Gdy wszystko będzie gotowe, dodaj śmietanę i wymieszaj. Jednorodną mieszaninę pozostawia się do ostygnięcia, aż będzie wystarczająco gęsta, aby rozprowadzić się jak krem.
gdy ciasta i krem czekoladowy są wystarczająco chłodne, przystępujemy do montażu ciasta. W razie potrzeby przycinamy ciasta na obwodzie, aby krawędzie ciasta były równe. Rozłóż pierwsze ciasto na podłożu do ciasta, posmaruj je kremem, a następnie drugim, ponownie śmietaną i trzecim ciastem.
pokryj boki ciasta lukrem,a następnie górę. Nakładamy go szpatułką i pięknie rozprowadzamy, lekko dociskając, aby uzyskać wzory. Prawdziwe ciasto czekoladowe jest gotowe, należy je schłodzić i można je podawać z herbatą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g