czekoladowe ciasteczka bezowe z kakao

chrupiące i delikatne bezy jak zwiewne czekoladowe chmury!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 75 % 51 g
314 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Białka ubić na miękkie szczyty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stopniowo dodawaj cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijaj do stabilnych szczytów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kakao.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj startą czekoladę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj od góry do dołu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj torbę do gotowania i dyszę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż masę do torby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż pergamin na blasze do pieczenia. Połóż na nim małe ciasteczka-wielkości małego orzecha włoskiego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec bezy w piekarniku przez 18-20 minut, w temperaturze 150 stopni. Bezy powinny być chrupiące na zewnątrz i bardzo miękkie w środku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić bezę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W razie potrzeby możesz przykleić połówki rozpuszczoną czekoladą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy