skład / składniki
metoda gotowania
wyjmij wiśnie ze słoika i wrzuć do durszlaka. Niech spłynie. Przesiej mąkę szkiełkiem do miski. Zrób zagłębienie w środku i wlej śmietanę, dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj. Osiągamy jednorodną masę. Kiedy ciasto nie przykleja się do rąk i ścian naczyń-jest gotowe. Powinno uzyskać elastyczne, miękkie ciasto.
podziel na 10 kawałków i zwiń każdy w kulki. Zwijamy je w warstwy o prostokątnym kształcie z krawędziami: długa o kilka cm dłuższa niż blacha do pieczenia, a krótka – 7 cm. Na dłuższym boku ułóż wiśnie jeden obok siebie. Zrób 1 obrót ciasta, aby zamknąć wiśnie. Końcowe krawędzie są owinięte do wewnątrz jak koperta. Następnie zawiń resztę ciasta w rolkę. Delikatnie ściśnij krawędź.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej rurki. Piec w 180 stopniach, aż rurki staną się rumiane i złote. To zajmie 30 minut. Zdejmij z blachy do pieczenia, ale nie od razu, ale po odczekaniu 7 minut, aby trochę ostygły, w przeciwnym razie pękną. Konieczne jest ostrożne podważenie dwoma łopatkami.
do śmietany musisz ubić śmietanę z granulowanym cukrem.Teraz tworzymy ciasto. Połóż cztery rurki na naczyniu i zalej je śmietaną, a następnie 3 rurki i śmietaną, dwie i jedną rurkę. Na koniec posmaruj całe ciasto i końce kremem. Podczas impregnacji krem spłynie, należy go zebrać łyżką i wlać na wierzch "stosu drewna". Ciasto powinno parzyć przez 8 godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g