gruszka w czerwonym winie

oryginalny deser - twoi goście będą zachwyceni. A do tego wszystko, czego potrzebujesz, to gruszki, Wino i trochę przypraw. Dawno temu zamierzałem ugotować te gruszki. A dziś w końcu się zebrałam. To po prostu boskie! Trudno nawet powiedzieć, co podobało się bardziej-same gruszki lub sos winny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
95 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować gruszki w czerwonym winie, potrzebujemy: średniej wielkości twardych gruszek (lepsza odmiana & quot; Konferencja & quot;); czerwone wino (wytrawne lub półsłodkie do smaku; mam półsłodkie); cukier; skórka pomarańczowa; cynamon w paluszkach; goździki w pąkach; groszek ziela angielskiego i anyż.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń cienką warstwę skórki z pomarańczy, uważając, aby nie złapać białej części, w przeciwnym razie sos będzie gorzki. Wlej czerwone wino do rondla, dodaj cukier, dodaj skórkę pomarańczową, ziele angielskie, goździki, laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu. Umieść wino z przyprawami na średnim ogniu i od czasu do czasu mieszając zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj gruszki, ostrożnie odetnij cienką skórkę. Pozostaw ogony i odetnij spód, aby nadać owocom stabilność.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż gruszki do wrzącego wina. Powinien prawie całkowicie pokryć gruszki. Gotuj przez 15-20 minut. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości gruszek. Jeśli owoce są duże, musisz gotować dłużej, aby owoce były nasycone sosem winnym i zabarwione na Czerwono. Podczas gotowania okresowo obracaj gruszki, aby były równomiernie zabarwione. Warto pamiętać, że łyżka stołowa może pozostawić ślady na owocach, więc ostrożnie ją Odwróć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowe gruszki za ogony z patelni i połóż na talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj sos winny przez około 20 minut, aż będzie lekko lepki i lepki. Następnie sos winny przecedzić przez sitko. Inną opcją jest usunięcie wszystkich przypraw z sosu i dopiero wtedy zagotowanie go do pożądanej konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie polej gruszki zagęszczonym sosem i podawaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gruszki można podawać od razu, gdy są ciepłe, lub można poczekać, aż ostygną. Sos stanie się jeszcze bardziej lepki, gdy ostygnie. Smacznego!

ten wyśmienity wygląd i smak deser nie jest gorszy pod względem jakości od najsmaczniejszych deserów. Nie bądź leniwy-przygotuj te niesamowite owoce. Wynik przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy