skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować gruszki w czerwonym winie, potrzebujemy: średniej wielkości twardych gruszek (lepsza odmiana & quot; Konferencja & quot;); czerwone wino (wytrawne lub półsłodkie do smaku; mam półsłodkie); cukier; skórka pomarańczowa; cynamon w paluszkach; goździki w pąkach; groszek ziela angielskiego i anyż.
Krok 2:
Usuń cienką warstwę skórki z pomarańczy, uważając, aby nie złapać białej części, w przeciwnym razie sos będzie gorzki. Wlej czerwone wino do rondla, dodaj cukier, dodaj skórkę pomarańczową, ziele angielskie, goździki, laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu. Umieść wino z przyprawami na średnim ogniu i od czasu do czasu mieszając zagotuj.
Krok 3:
Umyj gruszki, ostrożnie odetnij cienką skórkę. Pozostaw ogony i odetnij spód, aby nadać owocom stabilność.
Krok 4:
Włóż gruszki do wrzącego wina. Powinien prawie całkowicie pokryć gruszki. Gotuj przez 15-20 minut. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości gruszek. Jeśli owoce są duże, musisz gotować dłużej, aby owoce były nasycone sosem winnym i zabarwione na Czerwono. Podczas gotowania okresowo obracaj gruszki, aby były równomiernie zabarwione. Warto pamiętać, że łyżka stołowa może pozostawić ślady na owocach, więc ostrożnie ją Odwróć.
Krok 5:
Wyjmij gotowe gruszki za ogony z patelni i połóż na talerzu.
Krok 6:
Gotuj sos winny przez około 20 minut, aż będzie lekko lepki i lepki. Następnie sos winny przecedzić przez sitko. Inną opcją jest usunięcie wszystkich przypraw z sosu i dopiero wtedy zagotowanie go do pożądanej konsystencji.
Krok 7:
Delikatnie polej gruszki zagęszczonym sosem i podawaj.
Krok 8:
Gruszki można podawać od razu, gdy są ciepłe, lub można poczekać, aż ostygną. Sos stanie się jeszcze bardziej lepki, gdy ostygnie. Smacznego!
ten wyśmienity wygląd i smak deser nie jest gorszy pod względem jakości od najsmaczniejszych deserów. Nie bądź leniwy-przygotuj te niesamowite owoce. Wynik przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g